Ondervoeding tegengaan met Friese streekgerechten

Met elkaar herinneringen ophalen, aan de hand van verhalen, foto’s maar ook geuren en smaken. Zorgbelang Fryslân, Zorggroep Hof en Hiem, Puur Thijs, Smaak van het Huis en Dat wie doe sa van de Afûk zijn op zoek naar Friese streekgerechten en mooie verhalen voor een uniek gerechtenboek.

Dat doen we niet zomaar. Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen te maken hebben met ondervoeding. Alleen al bij 30 – 40% van de ouderen die thuiszorg nodig hebben. Eén van de oorzaken is onvoldoende eten vanwege smaakverlies. Instellingskoks Jelle Ferwerda en Thijs Geerdink hebben daar een oplossing voor: smaakgestuurd koken. Door gerechten net wat anders klaar te maken kan de smaak van toen weer geproefd worden. Het eten wordt weer met smaak gegeten, net als toen.

Deze zomer wordt gezocht naar die streekgerechten, de oude receptuur maar natuurlijk ook naar de verhalen en herinneringen die horen bij de eetmomenten van toen. Het meest bijzondere verhaal krijgt een streekproductenpakket aangeboden.

Heeft u een mooi verhaal over het eten dat bewaard werd in de kelder, de worst in de rookkast, in mooi verhaal bij de kerstpudding, het hooimaal in de zomer of ‘luiewievenkost’? Of komen er herinneringen boven aan gerechten als trommelkoek, hete bliksem of het verjaardagsdiner? De streekgerechten en verhalen kunnen gestuurd worden naar datwiedoesa@gmail.com.

Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân en Stichting De Friesland.