Omstreden ‘homogenezingen’, ze bestaan nog steeds

Mensen van hun geaardheid afhelpen door medicatie of zelfs elektroshocks. Anno 2018? Dit moet je er over weten.

Behandelingen die homoseksuelen van hun geaardheid moeten afhelpen, ze bestaan echt. In Engeland willen ze deze omstreden praktijken verbieden. Het is onderdeel van een 75 puntenplan om de levenskwaliteit van holebi’s te verbeteren.

Brits onderzoek

Uit een Brits onderzoek blijkt dat 2 procent van de lhbt-gemeenschap zo’n behandeling heeft ondergaan. Nog eens 5 procent kreeg er één aangeboden. Twee op de drie durven niet hand in hand te lopen met een partner van hetzelfde geslacht. Premier May is verontwaardigd en benadrukt dat niemand ooit zou moeten verbergen van wie hij of zij houdt.

Homotherapie

In een eerder artikel schreven we al over dit onderwerp. Tot 1990 stond homoseksualiteit op de Internationaal gehanteerde lijst van ziekten van de Werldgezondheidsorganisatie (WHO). Pas op 17 mei dat jaar werd het uit die lijst geschrapt. Nog maar een kleine dertig jaar geleden dus. In dat artikel kun je via een link een uitzending bekijken van het tv-programma Andere Tijden dat gaat over homotherapie, ex-homo’s en homogenezers. Ook in ons land zijn er nog steeds mensen die denken dat seksuele geaardheid te genezen is.

Oog voor emancipatie

Het Europees parlement heeft conversietherapie*, zoals de ‘homogenezing’ officieel heet, veroordeeld en maant haar lidstaten aan om de therapie bij minderjarigen te verbieden. Dat is nu alleen verboden in Malta, Zwitserland en Taiwan. Er is dus in de EU aandacht voor het onderwerp en oog voor het belang van emancipatie op dit gebied.

China

Hoewel conversietherapie in China officieel illegaal is, wordt het nog steeds toegepast, compleet met verplicht medicijngebruik en zelfs elektroshocks. De Belgische krant ‘het Laatste Nieuws (HLN) schreef er een schokkend artikel over, dat je hier kunt lezen.

Conversietherapie (of reparatieve therapie) is een psychologische behandeling of spirituele begeleiding met als doel de seksuele geaardheid van een persoon te veranderen van homo- of biseksueel naar heteroseksueel.