Oma weet raad 2.0: simpele opbergtrucs

Door de coronacrisis is half Nederland aan het opruimen geslagen. Ben jij ook druk bezig met sorteren, opbergen en weggooien? Dan hebben we een paar slimme opbergtips voor je!

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Regelmatig een verstopte neus? Oma wist raad: dagelijks een paar liedjes neuriën om je holtes goed open te houden. In gevecht geweest met de spaghetti en een rode vlek in je nieuwe witte shirt? Oma was je redding, gewoon je shirt in het zonlicht hangen na het wassen en de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon. Natuurlijk zijn er nog genoeg oma’s die raad weten en hun soep is nog steeds de aller-aller-lekkerste, maar tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij.

Door het coronavirus zijn we veel meer thuis dan anders. Er is geen sport op zaterdag en feestjes en andere activiteiten gaan allemaal niet door. Sommigen van ons zijn zelfs helemaal aan huis gekluisterd omdat ze in thuisquarantaine zitten. En dus is half Nederland aan het opruimen geslagen. Ben jij ook druk bezig met sorteren, opbergen en weggooien? Dan hebben we een paar slimme opbergtips voor je!

Variera
Ken je de Variera alleshouder van Ikea? Die kost €1,99 en is superhandig voor van alles en nog wat. Zelf heb ik er twee en ik bewaar er rollen inpakpapier en plastic zakken in. Maar ze zijn ook handig voor sjaaltjes, paraplu’s, schoonmaakmiddelen en aluminiumfolie. Ikea is helaas dicht, maar je kunt wel (tegen een kleine vergoeding) producten afhalen. Je bestelling wordt dan voor je verzameld.

Onder het bed

Als je lades op wieltjes maakt (of laat maken) die precies onder je bed passen, dan heb je ineens een heleboel opbergruimte extra. En niemand die er last van heeft.

Aan de kastdeur

Je kunt vaak veel meer ruimte creëren dan je denkt. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kast. Daar heb je eigenlijk altijd wel een paar decimeter over om een rekje te plaatsen. Met kruidenpotjes bijvoorbeeld. Of met lint en verpakkingsmateriaal zoals op de foto. En als de kastdeur dicht is, zijn alle spulletjes mooi uit het zicht.

Magneetstrip

Magneetstrips zijn niet alleen handig voor messen, maar ook voor heel veel andere dingen. Zoals een pincet, (nagel)schaar en gereedschap. Als je magnetische haakjes koopt, kun je er nog veel meer aan hangen. Sieraden bijvoorbeeld, of sleutels. Ook handig in de badkamer.

Verticale bestekbak en planken in de keuken

Heb je een diepe keukenla, overweeg dan eens om je bestek verticaal op te bergen. Op de foto hiernaast zie je hoe. Op deze manier kun je veel meer spullen kwijt.

Het is waarschijnlijk heel herkenbaar: iedere avond na het eten ruim je het aanrecht op en binnen no time staat het weer vol. Niet alleen met vuile vaat, maar ook met voorraadbussen, potjes met verse kruiden, keukengerei en andere spullen. Door planken aan de wand te hangen, blijft je aanrecht mooi opgeruimd. En het staat ook nog leuk.

Beddengoed in het kussensloop

Je kunt beddengoed opbergen in de bijbehorende kussenslopen. Dus het dekbedovertrek en hoeslaken stop je in het sloop, waardoor je alles mooi bij elkaar hebt. Daarvoor is het wel handig om het hoeslaken strak op te vouwen. Hoe je dat doet zie je in dit filmpje.

Plank of kastje boven de deur

Spullen die je weinig gebruikt, maar wel bij de hand wilt hebben, kun je prima opbergen in de loze ruimte boven een deur. In de hal of slaapkamer bijvoorbeeld. Een plank boven de deur van toilet of badkamer is ook een goed idee.

Boekensteun

Een boekensteun die je aan een plank kunt klemmen, is goed te gebruiken om je kledingkast in vakken te verdelen. Zo houd je je kledingstapels netjes.

Mand aan haak

Opbergmanden nemen veel plek in, omdat ze rond zijn. Het wordt er al snel rommelig van. Maar je kunt ze ook aan een haak aan de muur hangen. Dat is een leuk gezicht en je kunt allemaal rommeltjes heel simpel kwijt.