Oma weet raad 2.0: nieuwe lifehacks

Vandaag weer een paar nieuwe lifehacks die het leven een beetje makkelijker maken. Lees onder andere wat je kunt doen met baking soda, strijkkralen, een verrekijker, hoe je heel simpel van je telefoon een scanner maakt en nog veel meer!

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Wilde je champignons langer bewaren? Oma wist raad: een takje peterselie erbij en klaar. Paprika’s ontvellen een lastig klusje? Oma was je redding, gewoon in stukjes snijden, even invriezen en daarna laten ontdooien. De velletjes laten dan zo los.

Natuurlijk zijn er nog genoeg oma’s die raad weten en hun soep is nog steeds de aller-aller-lekkerste, maar tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij. Dit keer weer een paar nieuwe lifehacks die het leven een beetje makkelijker maken. Want het is allemaal op het moment al ingewikkeld genoeg. Dus waarom zou je moeilijk doen wat makkelijk kan?

Strijkkralen

Kinderen maken de mooiste dingen van strijkkralen. Maar ze zijn niet alleen geschikt om mee te knutselen. Je kunt strijkkralen ook gebruiken om te voorkomen dat er een breukje in je oplaadkabel komt. Het plastic van die kabels breekt meestal vlak bij de stekker. En daarna gaan de draden ook snel stuk. Snijd daarom een strijkkraaltje door en plaats dat op de plek waar de stekker en de kabel aan elkaar zitten. De harde kraal geeft extra versteviging.

Ook handig: als je met een gezin in een huis woont, zijn er vaak meerdere oortjes in omloop. En dat levert gedoe op, want welke koptelefoon is van wie? Fleur de kabel van je oortjes op met strijkkraaltjes en het probleem is opgelost.

Scannen op je Iphone of Ipad

Wist je dat je vanuit de app Notities heel eenvoudig een pdf-document kunt maken? Dat doe je als volgt.

Maak een nieuwe notitie aan. Tik op het icoontje van de fotocamera en daarna op ‘Scan documenten’. Maak een foto van het document dat je wilt scannen. Als je tevreden bent over het resultaat tik je op ‘Behoud scan’. Bewaar daarna de scan en je hebt een pdf aangemaakt die je op allerlei manieren kunt delen.

Gordijnen dichthouden

Je hebt soms van die gordijnen die net niet goed sluiten en een kier licht doorlaten, bijvoorbeeld in een hotel. Dat los je simpel op door een kledinghanger met klemmetjes waar je een broek aan kunt hangen aan de gordijndelen te bevestigen.

Verwisselen zak prullenbak

 Heb jij ook moeite om de zak van een prullenbak of pedaalemmer er goed strak in te krijgen? Dan is dit de gouden tip, die eigenlijk te simpel voor woorden is. Doe de zak vanaf de bovenkant helemaal strak over de prullenbak heen. Vervolgens duw je de zak met je vuist naar binnen. En klaar is Kees! Voor wie wil zien hoe het precies gaat, klik hier.

Gat in de snijplank

Wist jij dat het gat in een snijplank niet alleen een handvat is? Je kunt het gebruiken als een soort trechter om je gesneden ingrediënten zonder knoeien in de pan te krijgen. Als je stukjes ui met een mes in een pan probeert te schuiven, valt de helft er geheid naast. Door alles via het gat te leiden gaat het stukken makkelijker. Gevalletje van: waarom wist ik dit niet eerder.

Nu we het toch over een snijplank hebben. Hoe krijg je die weer goed schoon en fris na gebruik? Hier drie simpele tips:

  • Citroen werkt erg goed om de vieze geuren van snijplanken af te krijgen. Bij plastic snijplanken trekt de geur van de gesneden etenswaren er niet zo snel in, maar houten snijplanken houden veel geuren vast. Snijd een citroen doormidden en wrijf met de binnenkant over de plank. Je zult merken dat de vieze geur snel verdwenen is.
  • Baking soda werkt voor veel dingen in het huishouden. Zo ook voor het reinigen van je snijplank. Scrub met een theelepel baking soda de plank af en toe goed schoon. Op deze manier gaat je snijplank veel langer mee en verwijder je de meest kleine, hardnekkige vuildeeltjes. Spoel na afloop de plank goed schoon met wat heet water.
  • Zout: de derde en laatste optie om je snijplank goed schoon te krijgen is zout. Dit zorgt ervoor dat je plastic of houten plank lichter en helderder van kleur wordt. Het enige wat je hoeft te doen is wat zout op te lossen in water en een theedoek te drenken in het zoute water. Gebruik vervolgens de theedoek om je snijplank weer als nieuw te maken.

Zoomen met een verrekijker

Inzoomen met een smartphone levert vaak een slechte foto op. Je kunt veel beter wat dichter bij je onderwerp gaan staan of de foto achteraf bijsnijden in een fotobewerkingsprogramma. Ook een leuke oplossing: houd een verrekijker voor je smartphonelens. Zo simpel kan het zijn!

Veiligheidshamer aan het plafond

Die ene keer dat je het oranje hamertje in je auto echt nodig hebt, hang je misschien ondersteboven in je gordels in het water. Op dat moment kun je echt niet bij je voeten. Hang daarom ook een hamertje bovenin je auto.

En dan tenslotte dé tegeltjeswijsheid op het gebied van lifehacks: