Oma weet raad 2.0: nieuwe lifehacks

Supertips voor je smartphone; over vliegtuigstand, wieisdezebeller en een foto van je koelkast.

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Smerige vette frituurpan? Oma had de oplossing; de lege pan een nachtje vullen met heet water en biotex en de volgende dag is schoonmaken simpel. Vriesvak snel ontdooien? Oma wist raad: föhn erop en binnen no time is het klaar.

Tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij. Vandaag nieuwe hacks.

Electronica

We worden steeds afhankelijker van elektrische apparaten. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en een tablet of laptop. Veel huizen liggen bezaaid met kabels en alle stopcontacten zijn bezet. Daar had oma vroeger nog niet mee te maken, dus hier een paar moderne hacks.

Electronica

Zijn er te weinig stopcontacten in je hotelkamer of vakantiehuis? Of heb je alleen de oplaadkabel met USB aansluiting bij je en ben je de stekker vergeten? Geen nood. In veel tv’s zit tegenwoordig aan de zijkant een USB poort, die je ook kunt gebruiken om je apparaten op te laden. Wist je trouwens dat je telefoon sneller oplaadt als die op de vliegtuigstand staat? En vaker kort opladen werkt beter dan één keer vanaf bijna leeg tot 100%. Daarom moet je je telefoon ’s nachts ook eigenlijk niet aan de oplader leggen. Hij is dan halverwege de nacht al vol, maar blijft wel in de stroom. Daardoor komt er veel spanning op de accu.

Word je gebeld door een onbekend mobiel nummer en ben je nieuwsgierig wie je gebeld heeft, maar heb je niet zoveel zin om terug te bellen voordat je weet wie je aan de lijn gaat krijgen? Sla dan het mobiele nummer van deze onbekende in je contacten op onder een fictieve naam (bijvoorbeeld Wieisdezebeller). Daarna open je een whatsapp gesprek met Wieisdezebeller en zie je in de meeste gevallen een profielfoto die vaak al veel duidelijkheid geeft over de identiteit van de beller.

Whatsapp

Veel mensen hebben een Iphone en daar zit een rekenmachine op. Daar wordt ook vaak gebruik van gemaakt. Maar wie een foutje maakt in een som, tikt in de meeste gevallen op de C en typt de som dan opnieuw in. Dat hoeft dus helemaal niet. Je kunt de cijfers namelijk gewoon naar rechts weg swipen en ze zo weg halen. Probeer maar eens.

Dan een wachtwoordtip. Best lastig te onthouden, al die wachtwoorden voor verschillende sites. En overal hetzelfde wachtwoord gebruiken is niet echt veilig. Mocht je dat nou toch doen, kies dan een wachtwoord waar een zogenaamd diakritisch teken in zit, bijvoorbeeld een letter met een dakje (ê) of een tilde (ñ). Die zijn moeilijk te kraken.

Wachtwoord

Dan tenslotte nog een handig geheugensteuntje voor iedereen die regelmatig dvd’s, cd’s of andere dingen uitleent (ook handig bij boeken). Maak een foto van de persoon met het betreffende voorwerp en sla die foto op. Zo kun je later altijd terugvinden wie jouw lievelingsfilm in zijn of haar bezit heeft.

Over foto’s gesproken: maak met je telefoon een foto van de inhoud van je koelkast voordat je booschappen gaat doen. Als je dan in de winkel twijfelt of je iets nog wel of niet in huis hebt, geeft die foto je het antwoord.

Koelkast