Oma weet raad 2.0: lifehacks

Vroeger wist oma raad bij alle problemen, tegenwoordig zijn er de lifehacks. Soms volkomen nutteloos, maar soms ook superhandig. 50+ zet regelmatig een paar voor je op een rij.

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Regelmatig een verstopte neus? Oma wist raad: dagelijks een paar liedjes neuriën om je holtes goed open te houden. In gevecht geweest met de spaghetti en een rode vlek in je nieuwe witte shirt? Oma was je redding, gewoon je shirt in het zonlicht hangen na het wassen en de vlek verdwijnt als sneeuw voor de zon. Aangevallen door een meute fruitvliegjes? Ook dan wist oma een oplossing: fles rode wijn opentrekken, ervan genieten en het laatste restje erin laten zitten, de vliegjes zijn er ook dol op en duiken erin.

Natuurlijk zijn er nog genoeg oma’s die raad weten en hun soep is nog steeds de aller-aller-lekkerste, maar tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij:

Tie Rips

Tie rips

Ze kosten bijna niks, zijn superhandig en verkrijgbaar in leuke kleurtjes. Dat je er kabels mee bij elkaar kunt binden is bekend, maar er zijn veel meer slimme toepassingen. Stel dat er de komende periode nog sneeuw of gladheid komt, dan kun je ze op verschillende plekken om je fietsbanden doen zodat je meer grip hebt. Mist het trekkertje van je rits en zit je steeds te prutsen om die open en dicht te doen? Tie rip eraan. Kleinkinderen op bezoek en geen potje bellenblaas in huis? Maak van een tie rip een rondje met steeltje en klaar ben je. Werkstuk af en geen mapje om de losse papieren in de doen? Doe tie rips door de gaatjes. Op reis zijn ze ook onmisbaar bijvoorbeeld als slot aan je rugzak of om je broekspijpen in een gebied met insecten of teken. Eén ding: vergeet niet iets mee te nemen om ze weer los te knippen!

Driehoek groene zeep

Groene zeep

Bij velen van ons stond het vroeger in het keukenkastje en werd het vooral gebruikt als allesreiniger. Maar je kunt veel meer met groene zeep, dat bekend staat als milieuvriendelijk. Houten tuinmeubelen worden weer mooi schoon na een behandeling met deze zeep, vlekken van doodgeslagen insecten op de muur zijn zo weg, je kunt je terrastegels ermee schrobben na de winter en gras- en olievlekken ermee insmeren voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet. Je kunt het zelfs gebruiken als je shampoo op is en de ramen zijn er prima mee te lappen.

Augurkenwater

Augurken

Pot augurken leeg? Dan gooien we het vocht meestal weg. Maar wist je dat er reden genoeg is om dat augurkenwater te bewaren? Als je flink gesport hebt is het het perfecte energiedrankje omdat het bomvol zit met vitaminen en mineralen. Bij brandend maagzuur geeft het verlichting, bij keelpijn werkt de azijn in het water als hoestsiroop, je kunt het gebruiken als dressing over een salade, koper gaat er van glimmen, het verlicht zonverbrande huid en last but not least: je kunt er een cocktail van maken. Mix 6 cl wodka met 9 cl augurkensap, beetje ijs erbij en schudden maar.  Toegegeven, het klinkt vreemd maar het schijnt lekker te zijn!

 

Bron: Zelfmaakideetjes