Oma weet raad 2.0: lifehacks

Vroeger wist oma raad bij alle problemen, tegenwoordig zijn er de lifehacks. Soms volkomen nutteloos, maar soms ook superhandig. 50+ zet er regelmatig een paar voor je op een rij.

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Lucifer te kort? Oma had de oplossing. Met een stuk ongekookte spaghetti als aansteker kun je overal bij. Harige hond kammen? Oma wist raad: vlecht een elastiekje door de hondenkam en de haren blijven beter in de kam zitten. Etiketten die niet los wilden? Oma was je redding, gewoon even de föhn erop en de lijm laat los.

Tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij. Vandaag drie nieuwe hacks.

Rietjes

Sofietje dronk ranja met een rietje. Niks mis mee. Maar dat rietje werkt zich in koolzuurhoudende dranken altijd omhoog, heel onhandig. Bij een blikje is dat simpel opgelost: schuif het openingslipje over het drinkgat en zet daarmee het rietje klem. Je kunt rietjes trouwens voor veel meer dingen gebruiken. Wil de ketchup niet uit de fles? Steek er een rietje in en houd dat vast aan het uiteinde. Even (rustig!) schudden en de saus komt uit de fles. Heb je een diepvrieszakje met zipsluiting en blijft er lucht in zitten? Steek een rietje in de hoek. Sluit de zipper totaan het rietje. Zuig dan de lucht uit het zakje, rietje eruit en klaar.

Uierzalf

Uierzalf was van oorsprong bedoeld om uiers en spenen van koeien mee in goede conditie te houden. Maar ook voor de mens is het een goed product.  Zo vermindert het wallen als je het ’s avonds voor het slapen gaan onder je ogen smeert, beschermt het je neus, oren en lippen bij het schaatsen op natuurijs en kun je er voor een lange wandeling je voeten mee insmeren om blaren te voorkomen.

Theezakjes

Stinkende sportschoenen, je ruikt ze al van ver. Daar kun je dus simpel iets aan doen. Leg in beide schoenen een paar ongebruikte droge theezakjes en de geur zal na een aantal uren stukken minder zijn. Echt heel fijn. Je kunt er ook een paar in de koelkast leggen tegen nare geurtjes. Heb je een hele vieze ovenschaal of pan? Vul de wasbak met water, leg de vieze vaat erin en doe er een aantal gebruikte theezakjes bij. Laat het een poosje weken en het meeste vet is opgenomen.