Oma weet raad 2.0: drie nieuwe lifehacks

Vroeger wist oma raad bij alle problemen, tegenwoordig zijn er de lifehacks. Soms volkomen nutteloos, maar soms ook superhandig. 50+ zet er regelmatig een paar voor je op een rij.

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht.  Vaak last van beslagen autoramen? Oma had de oplossing. Gewoon een sok met wat kattenbakvulling in je auto leggen en klaar. Mooie glazen tafel dof? Oma wist raad: na het schoonmaken oppoetsen met een oude panty. 

Tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij. Vandaag drie nieuwe hacks.

Gekrompen kledingstuk

waslabel

Het is de schrik van iedereen die een favoriet kledingstuk heeft: per ongeluk te heet gewassen en gekrompen. Wol bij de gewone was gedaan, wasmachine verkeerd ingesteld of label niet gelezen. Je mooie nieuwe trui is verworden tot een poppentruitje. Gelukkig is er een oplossing. Vul een emmer met lauwwarm water en voeg er een scheut wasverzachter of babyshampoo aan toe. Nu het kledingstuk minimaal een half uur laten weken in het sopje. Knijp daarna het water eruit (niet wringen!). Vervolgens leg je het natte kledingstuk op een droge handdoek en trek je het voorzichtig terug in vorm. Daarna ophangen aan een kledinghanger en laten drogen. 

Peper

Bijna iedereen heeft wel peper in huis. Je gebruikt het als smaakmaker bij het koken, maar het is ook handig voor andere toepassingen. Om nog even bij de was te blijven: als je een theelepel zwarte peper bij de bonte fijne was doet, blijft de kleur mooi. Was op een koud programma met wasmiddel en dus wat peper. Normaal blijven er restjes wasmiddel op de kleding achter waardoor de kleuren vervagen. De peper werkt als een soort scrub: het schuurt die resten er zachtjes af. Het schijnt ook het doorlopen van kleuren te voorkomen. Verder houden mieren niet van peper. Als je dat op strategische plekken strooit, maken ze rechtsomkeert. Dat geldt ook voor muizen en katten. Dus je kunt het ook in de tuin strooien. En dan nog een hoestdrankje met peper. Maak een siroop van een theelepel gemalen zwarte peperkorrels en een eetlepel honing en doe dat in een beker heet water. Laat het een kwartier trekken en zeef het even voordat je het opdrinkt. Even zuigen op de peperkorrels zou trouwens ook helpen, maar of je zover wilt gaan..

Spinnen

Ben je doodsbang voor spinnen? Laat je je partner, de buurman of desnoods een volslagen vreemde deze monsters weghalen voordat je weer durft te ademen? Misschien is dit dan de oplossing. Spinnen houden namelijk niet van munt en ruiken het al van verre. Zet muntplantjes in je huis (ruikt ook lekker fris) of meng wat pepermuntolie met water en doe het in een spuitfles. Spuit het mengsel overal waar spinnen graag komen, of liever gezegd kwamen. Ze zullen nu uit de buurt blijven, zodat je weer rustig kunt slapen.