Oesterseizoen maandag officieel begonnen

Het oesterseizoen, dat loopt van september tot en met april, wordt maandag officieel afgetrapt door de Nederlandse Oestervereniging.

Jaarlijks worden volgens de Oestervereniging circa 1 miljoen Zeeuwse platte oesters aangevoerd en tussen de 20 en 35 miljoen Zeeuwse kromme oesters.

Gemiddeld zijn de oesters goed voor een omzet van 5 miljoen euro. De verwachting is wel dat de aanvoer van oesters de komende jaren zal afnemen.

Dit komt door het gecombineerde effect van het, overigens voor mensen ongevaarlijke, oesterherpesvirus en de oesterboorder, die grote sterfte onder de kromme oesters veroorzaken.

Terugdringen

Het ministerie van Economische Zaken en de provincie Zeeland proberen in samenwerking met de kwekers de oestersterfte terug te dringen. Daarvoor sloegen de partijen eerder dit jaar al de handen ineen.

De eerste nieuwe oesters worden uit de Grevelingen gesleept, waarna het eerste vaatje in de haven van Bruinisse wordt geveild. De opbrengsten daarvan zijn net als vorig jaar voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.