Het NK Tegenwindfietsen komt eraan

Acht kilometer lang de benen uit je lijf trappen bij (minimaal!) windkracht 7. En dat op een gewone fiets zonder versnellingen. Ergens tussen nu en 31 december wordt het vierde NK Tegenwindfietsen verreden. Nu nog wachten op een storm.

Want pas als er storm op komst is, wordt bekend wanneer het evenement kan plaatsvinden. Drie dagen voor de start kunnen deelnemers zich inschrijven en daar moet je snel bij zijn. Er mogen namelijk maar 300 gegadigden meedoen en geloof het of niet, er zijn aardig wat bikkels die deze krachtmeting met moeder natuur willen én durven aangaan.

Oosterscheldekering
Het NK Tegenwindfietsen gaat pas door bij minimaal windkracht 7. Het toneel voor de 300 sportievelingen is de 8,5 kilometer lange Oosterscheldekering in Zeeland. En wie denkt zich er gemakkelijk vanaf te kunnen maken door met zijn e-bike aan de start te verschijnen, kan meteen weer inpakken: alleen gewone fietsen met terugtraprem zijn toegestaan. De winnaar van vorig jaar, Pico de Jager, kwam na 19 minuten en 15 seconden met zijn traditionele tweewieler over de finish.

Sturmplanner
Voor iedereen die staat te trappelen om de tijd van Pico te verbeteren, introduceert de organisatie de NK Tegenwindfietsen Sturmplanner. Deze service blokt zeer waarschijnlijke data waarop de wedstrijd zal plaatsvinden in de digitale agenda. Daarvoor baseert de planner zich op voorspellingen van uiteenlopende experts: het wetenschappelijk inzicht van een weerman, het instinct van medium Marit, de natuurkennis van boer Oscar en het schijnbare toeval van krab Herman. De door de experts afgegeven voorspellingen worden automatisch aangepast op grond van voortschrijdende inzichten.

Het NK Tegenwindfietsen wordt georganiseerd door het Amsterdamse bureau Being There en Sportvibes uit Delft. Daarnaast is Eneco voor het vierde jaar hoofdsponsor.