Nieuwe vrienden maken na je vijftigste, hoe doe je dat?

Ben jij ook op zoek naar nieuwe vrienden? Lees dan snel dit artikel en ontdek onze handige tips om nieuwe vriendschappen te sluiten.

Ieder mens heeft af en toe behoefte aan sociale interactie, ook al denken sommigen van niet. Toch is het voor jezelf een stuk gezonder wanneer je vriendschappen hebt. Alleen is maar alleen. Maar wanneer je ouder wordt kan het lastiger zijn om nieuwe vrienden te maken. Zeker als je met pensioen gaat en je collega’s niet meer ziet. Bedenk dat het nooit te laat is om nieuwe vriendschappen te sluiten. Wij geven je een aantal tips om nieuwe vrienden te maken op een manier die bij jou past.

1. Zoek naar gemeenschappelijke interesses

Hou jij van wandelen, koken, tennissen of lezen? Er zijn altijd meer mensen die dezelfde interesses hebben. Zelfs wanneer je hobby grenspalen fotograferen is. Ga op zoek naar groepen of clubs die zich richten op dezelfde activiteiten die jij leuk vindt en sluit je aan. Op die manier ontmoet je mensen die dezelfde interesses delen en is het makkelijker om een gesprek aan te knopen.

2. Ga vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk is een fantastische manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Kijk wat bij jou past en waar je tijd voor hebt. Je kan je bijvoorbeeld aanmelden bij een dierenopvang, een lokale omroep of bij een sportvereniging. Doe iets wat jij waardevol vindt, door vrijwilligerswerk te doen kom je in contact met mensen die zelfde waarden als jij delen en je leert ook nog eens nieuwe vaardigheden. Bovendien kan het je veel voldoening geven en helpt het mee om sociale isolatie te voorkomen.

3. Maak gebruik van social media

Tegenwoordig zijn er online ontzettend veel communities te vinden waar je nieuwe vrienden kunt maken. Het online platform Vrienden voor het Leven is daar een voorbeeld van. Maar ook op Facebook zijn groepen mensen die speciale hobby’s delen. Het kan een stap zijn om lid te worden van zo’n groep, maar bedenk je dat het een makkelijke manier is om in contact te komen met mensen die dezelfde interesses delen.

4. Doe een groepsreis

Reizen is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Of het nu gaat om een wandelvakantie, een culturele reis of een cruise, wanneer je met een groep gaat heb je grote kans dat je iemand vindt waarmee je goed kan kletsen. Er zijn reisorganisaties die zich richten op reizen voor vijftigplussers. Let daarop wanneer je een groepsreis wilt boeken.

5. Blijf actief

Ben je graag veel thuis? Geen probleem, maar de kans dat je nieuwe mensen ontmoet is niet groot. Trek daarom de stoute schoenen aan en ga eropuit, maak een wandeling in het park, ga naar de film of bezoek een museum. Er zijn heel wat activiteiten die je kunt ondernemen waarbij je andere mensen kunt ontmoeten.

Het maken van nieuwe vrienden op je vijftigste kan een uitdaging zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Door open te staan voor nieuwe ervaringen en mensen en door actief te blijven vergroot je de kans op het vinden van nieuwe mensen. Dus waar wacht je nog op?