Nieuwe voorzitter 50PLUS partij Geert Dales kroop uit diep dal 

Geert Dales kroop naar eigen zeggen uit een diep dal. Nu is hij de nieuwe voorzitter van de politieke partij 50PLUS. Een korte schets van zijn loopbaan.

Geert Dales (VVD) is de nieuwe voorzitter van de politieke partij 50PLUS. Ook schrijft hij momenteel een boek over hoe diep een mens kan vallen als hij of zij als hooggeplaatste ambtenaar wordt ontslagen. Hij is zelf nog niet zo lang geleden uit zo’n dal geklommen. 

Dales (66) heeft al veel politieke functies gehad. Na zijn studie rechten was hij ambtenaar voor de buitenlandse dienst bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. En na een tussenstap als directeur van het Holland Festival en directeur van Stichting Fonds voor de beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst, trad hij in 1998 weer terug in de politiek als lid van de gemeenteraad in Amsterdam en later als fractievoorzitter. 

Wethouder en locoburgemeester

Vanaf het jaar 2000 was hij er wethouder van onder andere financiën, personeel en sport en een jaar later kreeg hij de Noord/Zuidlijn er in zijn portefeuille bij. Weer een jaar later was hij ook locoburgemeester. In 2004 werd hij burgemeester in Friesland en in 2007 stapte hij over naar het bestuur van InHolland. 

De journalistiek springt daar bovenop

Zowel in zijn functie bij die Noord-Zuidlijn als bij InHolland is hij omstreden geweest. Zo zou hij onder andere de kosten van de Noord/Zuidlijn veel te laag hebben ingeschat. “De journalistiek springt daar bovenop,” zegt hij in een interview in de Volkskrant. “En weigert de zaak recht te zetten.” Dales werd vrijgepleit, maar daar deed -volgens hem- de media dan geen melding van. 

Om inhoudelijke reden lid van 50PLUS

Met name omtrent het homo-huwelijk heeft Dales de discussie opgezocht. Zelf is hij als 27 jaar samen met partner Rinze, waar hij kort iets over zegt in zijn introductietekst op de site van de 50PLUS partij, waarvan hij in 2016 lid werd. Hij zegt om inhoudelijke reden lid van 50PLUS zijn geworden waar veel aandacht is voor de pensioen- en AOW vraagstukken. Als voorzitter duidt hij met name op het groeien van de partij en interne rust. 

Boek: ‘Na de val’

Dales schrijft momenteel ook aan een boek met als werktitel ‘Na de val’, die gaat over onder andere de gevolgen van ontslag als je een hooggeplaatste bestuurder bent. Zijn eigen ervaringen na ontslag bij InHolland noemt hij in het boek niet. Hij praat vooral met lotgenoten, zoals hij ze zelf noemt. “Het gaat er om wat er daarna gebeurde. Wat doet het met je? Hoe krabbel je weer op?” 

Hij werd mensenschuw en was gebroken

Over zichzelf zegt hij in een interview in de Volkskrant: “Geen baan meer, de vriendenkring kromp, de telefoon zweeg.” Hij werd volgens het verhaal mensenschuw, achterdochtig en trok zich terug. Hij was gebroken en zakte weg in de anonimiteit. Hij kwam in een kliniek terecht, moest aan de medicatie. Langzaam klom hij uit dat dal. Volgens Dales overkomt zo’n crisis menig invloedrijke CEO of bestuurder. In de politiek, wetenschap en financiële wereld vallen dagelijks mensen met een flinke baan of juist ná die flinke baan in een gat, ontslagen ten gevolge van een ‘ongepaste situatie’.

Foto: 50PLUS