Nieuwe Streetview-beelden in de maak

Google fotografeert al zo’n elf jaar straten en pleinen voor Google Streetview. Dat fotograferen gebeurt met een auto waarop een camera is gemonteerd. Zo’n camera registreert soms meer dan alleen de straat, wat tot hilarische beelden kan leiden. 

Alhoewel mensen altijd onherkenbaar in beeld worden gebracht, laat het soms toch bijzondere situaties zien. Dat gaat van vrijende stelletjes tot mensen in allerlei vreemde uitdossingen. Gestrande auto’s in de berm en honden achterop motoren. Pas ook even op als je in je neus zit te peuteren als een Google auto je voorbij rijdt.

In 2008 ziet een Groningse jongen zijn overvallers op Streetview

Een ander voorbeeld deed zich in 2008 voor toen een 14-jarige Groningse jongen, die achter zijn computer zat te surfen, op Streetview een foto van zichzelf aantrof mét daarop nog twee andere gasten die verdacht veel leken op de jongens die hem overvallen hadden. 

Hij doet alsnog aangifte

Een tijdje eerder was hij namelijk in Groningen van zijn fiets afgetrokken. Twee jongens gingen er vandoor met zijn mobiele telefoon en 165 euro. Hij deed aangifte bij de politie, maar die kon de overvallers niet achterhalen. Als deze Raymond een paar maanden later van achter zijn computer de genoemde foto ontdekt, doet hij alsnog weer aangifte. De foto lijkt gemaakt net even voordat hij overvallen wordt. 

De politie krijgt het originele beeld

De jongens zijn weliswaar niet goed zichtbaar gemaakt op Streetview maar via contact in Amerika krijgt de politie het originele beeld en kunnen de overvallers worden opgespoord. De jongens hebben zich bij de rechtbank moeten melden. 

Vanaf april rijden er Google auto’s

Overigens zijn dit jaar veel 360 graden Streetview beelden ververst. Tussen 2007 en 2016 zijn in vrijwel heel Nederland beelden gemaakt, soms wel op vier tot acht momenten. Veel van die beelden zijn verouderd. Vanaf april dit jaar rijden er weer Google auto’s rond om nieuwe beelden te maken. De auto’s rijden op klaarlichte dag op momenten dat er zo min mogelijk kans op verkeer is.