Nieuwe columnist Jos Jansen schrijft over wat jij nog niet wist over een appel

Toen God in den beginne hemel en aarde schiep, heeft hij zich waarschijnlijk niet gerealiseerd dat Adam en Eva de appel van meet af aan een slecht imago zou bezorgen. De ellende begon in de Hof van Eden. 

God vertelde hen dat zij het fruit van alle bomen in de tuin konden eten, behalve het fruit van de ‘verboden vrucht’, de appel. Alles ging goed, tot een slang Eva verleidde om de appel te eten. Zij at ervan, en gaf het fruit aan Adam, die er ook van at. ‘Stof zijt gij, en tot stof zult gij wederkeren’, foeterde God tot hen. Terecht natuurlijk, de doerakken. Maar met de appel is het nooit meer goed gekomen.

Lijmresten en kleurstoffen

Omdat de meeste voedingsvezels en vitamine C vlak onder de schil zitten, eet ik de appel met huid en haar. Maar op heel veel appels zit heden ten dage zo’n irritant klein stickertje gelijmd. Waarom plakt men een plastic stickertje, vol giftige lijmresten en kleurstoffen op zo’n lekker appeltje? Het stickertje is er zonder gebruik van stickerverwijderaar best wel af te halen, maar de kans is levensgroot dat onze steeds ouder wordende argeloos appel etende doelgroep deze over het hoofd ziet. Krijgen wij op die manier niet teveel plastic troep, kleurstoffen en lijmresten binnen? En is de Voedsel en Waren autoriteit hier wel eens ingedoken? 

Klote-stickertje

Dat klote-stickertje moet gezien worden als een contaminant (is een milieuverontreinigende stof, wist ik ook niet) van de appel. Het dient geen enkel doel en men kan nooit aantonen dat het honderd procent veilig is voor de consument. Dat je het maar weet.

Sommige stickertjes hebben een zogenaamd PLU-code van meestal vier en soms vijf cijfers. Als de PLU-code vier cijfers telt, dan is het product conventioneel of traditioneel, met pesticiden, geteeld. Als de PLU-code vijf cijfers telt en begint met een 8, dan geeft dit aan dat het genetisch is gemodificeerd. Dat is niet goed voor zwangere vrouwen en kinderen. Alleen als de PLU-code bestaat uit vijf cijfers en het nummer begint met 9, dan is het product biologisch geteeld en níet genetisch gemodificeerd. Wist je dat? Nee hè! Daarom is het een goede zaak dat ik zo af en toe een column schrijf op 50plusinnederland.

Verboden Vrucht

De appel is voor mij een ‘verboden vrucht’ en komt er niet meer in. Jij mag daar uiteraard anders over denken, maar ga dan wél eerst even onder de douche? Je moet nooit ongewassen fruit eten.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top