Nieuwe buren, jezelf voorstellen ja of nee? 

Nieuwe buren, wat nu? Afwachten tot zij zich komen voorstellen of er zelf op af? Wat zou jij doen? 

Stel je krijg nieuwe buren. Wat doe je dan? Wacht je rustig af of ga je direct op de nieuwkomers af. Koop je een bos bloemen, bak je een cake of doe je niks en spreek je elkaar de eerste weken niet. Is er eigenlijk een etiquette voor deze situatie? 

Het kan beide! 

Een etiquette blijkt er niet te zijn. Maar stel, jij komt ergens nieuw binnen. Grote kans dat je jezelf voorstelt aan degenen die er al zijn. Zo is het ook met nieuwkomers in de buurt. Het is gebruikelijker dat zij zichzelf voorstellen aan de mensen die al op de buurt wonen. Er is niks mis mee als je zelf op nieuwe buren afstapt. Laat het in ieder geval niet weken duren, want dan wordt de drempel om elkaar aan te spreken steeds hoger. 

Hou het kort 

Een eerste ontmoeting moet je niet te lang maken, je weet immers niet of diegene op dat moment tijd heeft. Mensen die aan het verhuizen zijn hebben het druk, er moet meestal nog van alles gebeuren. Klussen, inrichten, spullen kopen. Andersom weet je ook niet of je buur op dat moment tijd heeft om ellenlange gesprekken te voeren. Nodig elkaar dus uit voor een kopje koffie of thee en maak dan beter kennis met elkaar. 

Met welke buren maak je kennis 

Bel je aan bij de hele buurt of alleen bij je naaste buren? Het is normaal dat je kennis maakt met de linker- en rechterburen en de overburen als je die hebt. Het is goed om te weten naast wie je woont en wie er tegenover je woont. Woon je in een flatgebouw dan maak je ook kennis met de boven- en onderburen. 

Eerste indruk 

Iedereen weet dat een eerste indruk belangrijk is. Die vergeet je nooit weer. Het is geen sollicitatie, maar zorg ervoor dat je een aangename indruk achterlaat. Begin niet meteen te roddelen over andere buren. Zo schep je geen vertrouwensband. Andersom is dat evenzo. Ben je nieuw op de buurt? Vraag dan niet meteen waarom de overbuurvrouw zo vaak met haar auto vertrekt op een dag. Kom je vanzelf een keer achter. 

Neem iets leuks mee 

Het is leuk om iets mee te nemen voor de nieuwelingen in de buurt. Is de familie nieuw in de regio? Denk dan aan een fiets- of wandelkaart. Streekproducten zijn ook leuk om te krijgen. Of neem een bos bloemen, zelfgebakken taart of plant mee. Wist je dat het in Nederland een traditie is om iemand een plant te geven die in een nieuw huis gaat wonen? Dat brengt geluk! 

Beter een goede buur dan een verre vriend 

Investeer in een goede relatie met je buren. Je hoeft niet de deur bij elkaar plat te lopen, maar in noodgevallen is het belangrijk dat je op elkaar aan kunt. Bovendien is het fijn om goed contact met je buren te hebben in plaats van ruzie over bijvoorbeeld de coniferenhaag!