Nieuwe baan voor 63-jarige Cees

Met een klinkende cv en een flinke dosis ervaring solliciteerde Cees Dokkum (63) zich een ongeluk, maar kwam niet aan de bak. Het argument van werkgevers: ‘tegen de tijd dat je echt goed ingewerkt bent, ga je aan je pensioen denken.’ Cees bleef echter volhouden en vond via zijn netwerk een leuke baan binnen zijn eigen vakgebied.

Jarenlang werkte Cees als creditmanager totdat het bedrijf failliet ging. Twaalfhonderd man kwam op straat te staan waaronder Cees, die de laatste jaren had geprobeerd het faillissement te keren. “Ik was heel gedreven en had al die tijd de hoop dat we eruit zouden komen. Ik had het erg naar mijn zin in dat bedrijf en kon gewoon niet geloven dat het echt mis zou gaan.”

Maar het ging mis en Cees kwam op 58-jarige leeftijd op straat te staan. “Ik ben een positief mens en ik dacht dat er na de ww vast nog wel een goeie regeling was, maar die bleek ondertussen afgeschaft.” Een jaar geleden stopte zijn werkeloosheidsuitkering.

“Ik solliciteerde met een goeie cv, maar ik liep steeds tegen mijn leeftijd aan. ‘Je zult wel minder gedreven zijn. Je bent gewoon je tijd aan het opvullen’. Zo denken de werkgevers. Dat zeggen ze niet hardop want ze vermijden natuurlijk alles wat op discriminerende argumenten lijkt.”
Via flink netwerken, volgens Cees niet meer dan belangstellend communiceren met iedereen die je tegenkomt, kreeg hij contact met een bedrijf dat zag dat hij heel erg gemotiveerd was en veel ervaring had. “Een cv bevat vaak mooie woorden, maar de mens erachter tref je niet. In persoonlijk contact is dat natuurlijk anders. Dan kun je veel meer van jezelf laten zien.”

Cees werkt inmiddels zo’n vier maanden bij een bedrijf voor debiteurenbeheer. “Ik werk er gemiddeld acht uur per week. Het liefst zou ik drie dagen per week werken, maar dit is weer een begin. Ik raad mensen dan ook aan het niet op te geven. Je ziet dat echter wel vaak gebeuren en ik kan het me best voorstellen als je nog maar in de vijftig bent en met een hoge hypotheek te kampen hebt, zonder werk zit en daardoor ook geen pensioen meer opbouwt. In zo’n geval voel je geen perspectief meer, terwijl dat er mogelijk wel is! Het is belangrijk dat je gemotiveerd blijft en je niet gek laat maken door alles wat je zogenaamd zou moeten. Die nieuwe iPhone is echt niet belangrijk. Wees tevreden met wat je hebt en blijf vooral niet thuis zitten. Maak je nuttig. Ik ging al snel vrijwilligerswerk bij een omroep doen en kwam zo weer onder de mensen. Dat persoonlijke contact, het zogenoemde netwerken, is enorm belangrijk. Daaruit volgen vaak de meest verrassende contacten en resultaten. Dat heeft mij weer aan een baan geholpen waar ik enorm blij mee ben.”