Nieuw hoogtepunt in strijd om goedkoop mobiel internet

Onbeperkt mobiel internet is terug. Een paar jaar geleden was het ondenkbaar, maar vanaf woensdag hebben consumenten twee opties. T-Mobile biedt sinds januari onbeperkt bellen, sms’en en internet aan voor 35 euro per maand. Tele2 gaat daar nu onderdoor en vraagt 10 euro minder.

Het aanbod van Tele2 lijkt sterk op dat van T-Mobile. In Nederland is alles onbeperkt. Klanten mogen 5 GB per dag gebruiken; wie daar overheen gaat kan een sms sturen en krijgt dan 1 GB. Volgens de provider kan dat in principe oneindig vaak.

In Europa heb je geen roamingkosten en krijg je per maand 6 GB. Dat is wel 4 GB minder dan wat T-Mobile aanbiedt bij zijn onbeperkte abonnement.

“Het is uiteraard een stunt van Tele2”, zegt smartphone-analist Tim Wijkman van Telecompaper. “Die vooral moet worden gezien als antwoord op T-Mobiles onbeperkte abonnement.” De twee providers vissen in dezelfde vijver; consumenten die veel data willen en niet de behoefte hebben om dit abonnement te koppelen aan hun vaste aansluiting.

Wijkman verwacht dat T-Mobile wel last kan krijgen van het nieuwe aanbod. “Tegelijkertijd valt het me op dat Tele2 achter T-Mobile aanholt, ik had eigenlijk verwacht dat het andersom zou zijn.”

Dat komt door de manier waarop Tele2 zichzelf neerzet: als een soort rebel die de markt wil openbreken. De provider zegt dat dit komt doordat het bedrijf er nu pas klaar voor is en kan garanderen dat het netwerk het goed aankan.

Combineren
De scheiding tussen T-Mobile en Tele2 aan de ene kant en KPN en Vodafone/Ziggo aan de andere kant wordt met dit nieuwe aanbod ook duidelijker. Dat heeft alles te maken met wat de bedrijven in handen hebben.

KPN heeft al jaren een goed vast en mobiel netwerk. Hierbij wordt vast en mobiel gecombineerd in quad-play pakketten, wat kan leiden tot een aantrekkelijker aanbod voor consumenten, inclusief grotere databundels. Vodafone/Ziggo is daar nu bijgekomen, die samen ook een stevig vast en mobiel aanbod hebben en ook dergelijke aanbiedingen doen.

T-Mobile en Tele2 bieden ook vast internet aan, maar de providers zijn veel minder groot op dit gebied. Dus focussen zij zich vooral op hun mobiele aanbod, waar ze het meeste te winnen hebben.

Wijkman verwacht niet dat de twee providers en nu Tele2 in het bijzonder veel klanten bij KPN en Vodafone/Ziggo zullen wegsnoepen. “T-Mobile en Tele2 zullen vooral onderling klanten proberen weg te pikken en zich daarnaast focussen op bijvoorbeeld studenten die vooral graag veel mobiele data willen hebben.”

Nog lager?
Met het aanbod van Tele2 heeft de strijd om goedkope databundels een nieuw hoogtepunt bereikt. Wijkman verwacht niet dat het hiermee klaar is. “De 25 euro is nog altijd boven het gemiddelde wat klanten uitgeven bij Tele2 en T-Mobile. Daarnaast verwacht ik ook een reactie van KPN en Vodafone/Ziggo.”

KPN en Vodafone/Ziggo laten aan de NOS weten dat ze vooralsnog geen plannen hebben voor een abonnement waarbij je onbeperkt mobiel internet hebt.