Nederlandse huizen steeds duurzamer

Goed nieuws! Nederland wordt steeds duurzamer. Dit blijkt uit onderzoek van UnitedConsumers. Waar er in 2010 nog gemiddeld 3300 kWh per huishouden werd verbruikt, daalde dit in 2015 tot 2980 kWh. Dat is een daling van ruim 10 procent. Steeds meer huishoudens kiezen voor zonnepanelen dat betaalt zich uit op de energierekening.

In het noorden van Nederland is het energieverbruik het laagst. In 2010 werd gemiddeld genomen over alle woningen 3300 kWh verbruikt. In 2015 was dit nog maar 2850 kWh. Friesland is de meest zuinige provincie: in 2015 werd daar gemiddeld 2730 kWh verbruikt, gevolgd door Noord-Holland met 2740 kWh. Noord-Brabant is de provincie met het hoogste verbruik: gemiddeld ging er 3290 kWh doorheen.

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen eigen woningen, huurwoningen, appartementen, tussenwoningen, vrijstaande woningen, twee-onder-één-kap woningen en hoekwoningen. In alle categorieën stak Friesland er met kop en schouders bovenuit.

In de strijd tussen alle Nederlandse gemeenten kwam Amsterdam gemiddeld gezien als beste uit de bus. Steden hebben een groter aandeel van relatief kleine woningen en er worden minder zonnepanelen in steden geplaatst, omdat er minder dakoppervlak per bewoner is. Ook Groningen, Leeuwarden en Rotterdam scoorden hoog. Het stroom verbruik wordt met name beïnvloed door gezinssamenstelling en niet door het woningtype.

Friesland heeft het laagste gemiddelde stroomverbruik van Nederland omdat daar de minste mensen wonen op een relatief groot gebied. Daarnaast wonen de mensen groot en kan daardoor meer zonnepanelen plaatsen.

In Noord-Brabant ligt het gemiddelde energieverbruik het hoogst: 3290 kilowattuur per jaar. De minst zuinige gemeente van Nederland is Rozendaal, daar wordt gemiddeld 4140 kWh op jaarbasis verbruikt.

Oorzaak

De belangrijkste reden voor het lagere stroomverbruik is de verkoop van energiezuinige apparaten en een forse toename van alternatieve manieren van opwekken zoals zonnepanelen. Daarnaast zijn consumenten steeds energiebewuster. Sinds het verbod op de verkoop van gloeilampen maken we meer gebruik van spaar-, halogeen- en ledlampen. Ook worden elektrische apparaten steeds zuiniger.

Bent u benieuwd wat huishoudens in uw gemeente in 2015 verbruikten? Bekijk het in onderstaande kaart.