Bijna de helft van de Nederlanders eet dagelijks vlees. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en één op de vijf denkt dat zij met een vleesloos gerecht voedingsstoffen tekort komen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van een leverancier van maaltijdboxen onderzoek onder 1.000 respondenten.
Bijna 70 procent van de vleeseters zegt gehecht te zijn aan een stukje vlees op het bord. Zo vindt driekwart van hen een barbecue of een stamppot zonder vlees niet compleet en is de meerderheid ervan overtuigd dat de mens van nature een vleeseter is. 45 procent geeft dan ook aan iedere dag van de week vlees te eten en hetzelfde percentage is van mening dat dit ook gezond is.
Toch is de gemiddelde vleesconsumptie van Nederlanders op dit moment volgens het RIVM zo’n 100 gram per dag en dat is ten opzichte van wat het Voedingscentrum voorschrijft (500 gram per week) nog zo’n 40 procent teveel. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het klimaat, maar brengt ook risico’s voor de gezondheid met zich mee.
Bijna 70 procent van de vleeseters zegt gehecht te zijn aan een stukje vlees op het bord. Zo vindt driekwart van hen een barbecue of een stamppot zonder vlees niet compleet en is de meerderheid ervan overtuigd dat de mens van nature een vleeseter is. 45 procent geeft dan ook aan iedere dag van de week vlees te eten en hetzelfde percentage is van mening dat dit ook gezond is.
Toch is de gemiddelde vleesconsumptie van Nederlanders op dit moment volgens het RIVM zo’n 100 gram per dag en dat is ten opzichte van wat het Voedingscentrum voorschrijft (500 gram per week) nog zo’n 40 procent teveel. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het klimaat, maar brengt ook risico’s voor de gezondheid met zich mee.
Mannen grotere vleesliefhebbers
Het lijkt erop dat mannen grotere vleesliefhebbers zijn dan vrouwen. Waar de helft van de mannen iedere dag vlees eet, is dat bij vrouwen minder het geval (39 procent). Het zijn dan ook vooral de mannen die van mening zijn dat elke dag een stukje vlees eten goed is voor de gezondheid. Voor de helft van hen is vlees bij een traditioneel Hollands aardappel-groente-vleesgerecht het belangrijkste onderdeel; bij vrouwen betreft dit 32 procent. En waar twee derde van de vrouwen gelooft dat er voldoende alternatieven zijn om lekker en voedzaam vegetarisch te koken, heeft de helft van de mannen daar minder vertrouwen in. De vleesetende man (61 procent) vindt een gerecht zonder vlees of vis ook beduidend minder lekker dan vrouwen (42 procent).
Eén op de vijf vleeseters zou graag minder vlees willen eten dan zij nu doen, maar weten niet goed hoe zij hierin kunnen veranderen. De helft van hen staat ervoor open om één vleesgerecht per week te vervangen voor een vegetarisch gerecht.