‘Nederlanders blijven kerstboom trouw, maar veranderen hem wel’

Nederlanders blijven trouw aan de jaarlijkse kerstboom in de huiskamer, maar de boom verandert wel, vertellen kenners aan NU.nl. “De jaren waarin de kerstboom overdreven glamoureus was, zijn voorbij.”

Sinds de late Middeleeuwen worden naaldbomen versierd om Kerstmis te vieren. Ook in 2016 worden er naar verwachting weer ongeveer 2 miljoen bomen omgezaagd. “Kerst blijft een traditioneel feest, en de kerstboom is een traditie die er altijd zal zijn. Nederlanders houden graag aan zulke dingen vast”, vertelt groenstylist Romeo Sommers.

“Je ziet wel dat tradities in een modern jasje worden gestoken. Zo is de kleur ‘kerstrood’ populair: dat doet ons denken aan vroeger en in een veranderende wereld is dat fijn. Maar het wordt wel vertaald naar iets eigentijds; rood wordt bijvoorbeeld gecombineerd met moderne kleuren als grijs en blauw.”

Ook Walter Kelders, mede-eigenaar van bloemen- en interieurwinkel Walter & Roland in Laren, kan de kerstboom niet uit Nederlandse huiskamers wegdenken. “Voor veel mensen is de boom het ultieme kerstgevoel. Al zie je dat jonge mensen tegenwoordig ook vaak kiezen voor takken in een pot, waaraan ze dan de versiering hangen.”

Behalve takken zijn ook houten ‘bomen’ en metalen ‘spiraalbomen’ in opkomst. Ook kiezen velen voor de namaak-kerstboom. “Vanwege de opbouw kun je kunstkerstbomen makkelijk versieren”, zegt Sommers. Maar: “We zijn bewuster bezig met ons eten, en daardoor denken we ook bewuster na over wat voor kerstboom we willen. Dan voelt een echte boom toch beter dan een kunstboom. Je ziet dat het een trend is om de natuur naar binnen te halen.”

Glitterende ballen
In elk geval zijn bomen die van stam tot piek gehuld zijn in glitterende, glanzende ballen en slingers zijn passé, zegt Sommers. “De jaren waarin de overdreven glamour was, zijn voorbij. De kerstboom mag wat stoerder zijn met kleuren als oker, donkergroen en aardetinten. De boom wordt ‘urban hip’.”

Trendwatcher Saskia de Laat van Christmaholic.nl heeft het over ‘de groene botanische trend’. “Dingen als een waxinelichthouder met een plantje erin dat je in je boom kunt hangen.”

Kelder merkt eveneens dat natuurlijke kerstversiering in opkomst is. Maar: “Er hoort ook wel een glimmertje bij kerst. Dat geeft een extra feestelijke touch, en daaraan hebben mensen ook behoefte.”

De Larense winkelier heeft het ook over kersthangers. “Veel mensen kopen elk jaar nieuwe kersthangers, zodat er een soort symboliek bij komt kijken. Dan kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘weet je nog, dit hebben we gekocht toen de kinderen zo en zo oud waren’. Dat de kerstboom een verhaal krijgt.”

Kelders vindt niet dat er taboes zijn met kerst, en dat alles goed is. “Als je er blij van wordt, dan vind ik dat alles mag.” Trendwatcher De Laat vindt daarentegen dat de piek en glitterende slingers niet meer kunnen.

Groenstylist Sommers heeft ook een bezwaar: energieslurpende lampjes. “Kerstverlichting met LED-lampjes is tegenwoordig breed verkrijgbaar, ook in warme kleuren. Je kunt het eigenlijk niet meer maken om daar niet voor te kiezen.”

Bron:NU.nl