Nederland herdenkt ook in 2021 thuis

Zoals ieder jaar herdenkt Nederland op 4 mei de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we dit jaar dat het 76 jaar geleden is dat ons land bevrijd werd van de Duitse bezetting. Net als vorig jaar roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei vanwege de coronamaatregelen mensen op om thuis te herdenken. Uiteraard zijn de Nationale herdenking in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en vervolgens de herdenking en de twee minuten stilte om 20.00 uur rechtstreeks te volgen op NPO1. Op RTL4 wordt de dodenherdenking vanaf de Waalsdorpervlakte in Wassenaar in beeld gebracht.

Opnieuw een lege dam

Ook dit jaar is publiek vanwege de coronamaatregelen niet toegestaan bij de Nationale Herdenking op de Dam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen de kransen op een vrijwel verlaten Dam. Slechts een kleine groep van sprekers, muzikanten en kransleggers werd uitgenodigd. Zij vertegenwoordigen verschillende groepen oorlogsslachtoffers en nabestaanden. De voordracht wordt dit jaar gehouden door schrijfster Roxanne van Iperen, die de plaats van Abdelkader Benali heeft overgenomen, nadat deze in opspraak raakte door controversiële uitspraken uit het verleden.
Naast van Iperen zal ook cabaretier André van Duin een toespraak houden. Het volledige programma van de herdenking is te vinden op de website van Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Nederlanders mogen op 4 mei van zonsopgang tot zonsondergang de vlag halfstok hangen. In verband met de harde wind wordt geadviseerd de vlag extra goed te bevestigen.

Herdenken en viering online

De Nationale Viering van Bevrijdingsdag begint traditiegetrouw met de 5 mei-lezing die dit jaar wordt gedaan vanuit Berlijn door de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Ook deze toespraak is live te volgen bij de NOS. De 5 mei-kinderlezing wordt aansluitend voorgedragen door de twaalfjarige Mily Al Azzazi gevolgd door het startsein van de festiviteiten met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur om 13.00 uur.

Ook dit jaar vinden die festiviteiten online plaats. De veertien steden waar normaal gesproken de Bevrijdingsfestivals georganiseerd worden hebben de handen ineen geslagen om samen een digitaal Bevrijdingsfestival te organiseren dat te volgen is via de website. Diverse artiesten zullen optredens verzorgen.

Ter vervanging van het jaarlijkse Bevrijdingsconcert bij Koninklijk Theater Carré zendt de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei ook dit jaar een muziekuitzending uit vanuit Carré. Het concert is vanaf 20.35 uur rechtstreeks te zien op NPO1.

Bron: https://www.4en5mei.nl/

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top