Nazomer in Oude Pekela

ZONDAGS – “Weet je dat er maar liefst vier voetbalverenigingen zijn in Pekela?” Nee, dat weet ik niet en mijn klaarblijkelijk verbaasde blik doet supporter één verder uitleggen dat het aantal kilometers van Oude naar Nieuwe en Boven Pekela maar liefst zeventien is. Met in zijn rechterhand een flesje bier wijst hij met zijn linker ergens naar de verte. Ik zie daar niets anders dan de blauwwitte lucht van een zonnige nazomer, hij ziet het lintdorp en houdt ervan. Dat moge duidelijk zijn. Net als van zijn voetbalvereniging Noordster in Oude Pekela.

Met een traditionele betonnen sta-tribune aan de ene kant en een nieuwerwetse overdekte tribune met rode en witte plastic stoeltjes aan de andere, ziet het complex van Noordster er allervriendelijkst uit op deze zonnige zondagmiddag. De jassen kunnen uit, de zonnebrillen op. Niets wijst erop dat het al oktober is, of het moeten de vele goudgele herfstbladeren uit de bomenrijen langs het hoofdveld zijn. In ieder geval nog genoeg blad over om de wind tegen te houden, het maakt het er nog een paar graden warmer op.

De Groningers weten ervan en voelen haarfijn aan dat daarmee het hart uit een dorp getrokken wordt

Het veld lijkt traag op het redelijk uitgebreide voetbalcomplex, maar het bestaat in ieder geval uit gras, geen rubberkorrels. De club treft vandaag het Friese Burgum, inderdaad de plaats waar ze nog maar een paar dagen geleden hun sporthal in vlammen zagen opgaan. De Groningers weten ervan en voelen haarfijn aan dat daarmee het hart uit een dorp getrokken wordt. “Bij Noordster komen enorm veel kinderen en volwassen om te sporten. Het is een sociaal gebeuren,” vertelt supporter twee al zwaaiend met zijn armen met in elke hand een flesje bier. “Dat is erg, wat er in Burgum is gebeurd”.

Supporter één en twee raken nu verhalend op dreef en supporter twee weet zich nog een akkefietje te herinneren bij een Friese Club ergens diep in de Wâlden. Er volgt een kleurrijk verhaal en gemakshalve vermeldt hij erbij dat hij er een vriendin had, maar na dat incident niet meer. Daarna schudt hij kort zijn flesje bier om te checken of er nog wat inzit.

Als eindelijk de gespeelde wedstrijd het gesprek binnenrolt wachten de Friezen af op wat er komen gaat, maar sportiviteit staat bij deze lui uit Pekela hoog in het vaandel. “De beste wint,” concludeert supporter één met een ineens heldere blik, “en daarna is het gezellig in de kantine,” en zijn blik vertroebelt. Het is nu trouwens goed opletten en scherp luisteren want het woord roegbainers valt bij de heren. Roeg-wat? Geen idee waar de benaming van de inwoners van Pekela vandaan komt -pas later vertaal ik het naar ruigbeners- nu gaat alle tijd zitten in de uitspraak en het verstaan ervan. Ze vertellen nog wel even dat we in een veenkolonie zijn en dat de naam Pekela afkomstig is van de rivier de Pekel A. Je steekt nog wat op in een voetbalkantine, en de Burgumers beloven de heren een biertje als ze volgend jaar op 18 februari Friesland aandoen, die roegbainers.