NAM-directeur: gasbaten naar windmolens en zonne-energie

Het Kabinet moet de gasbaten in een speciaal fonds stoppen en daaruit windmolens en zonneparken betalen. Dat zegt NAM-directeur Gerald Schotman in een interview met het AD. Hij wil ook dat de vijf resterende kolencentrales zo snel mogelijk sluiten.

,,Nu lopen de gasbaten nog in de miljarden en kunnen we investeren in de energiewinning van de toekomst,” zegt Schotman, die sinds 2014 de hoogste man is bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). ,,Laten we het gas linksom én rechtsom gebruiken. Linksom als transitiebrandstof en rechtsom door de opbrengsten voor het versnellen van onze verduurzaming te gebruiken. Het is een idee, besluiten hierover zijn uiteraard aan de politiek.”

Volgens Schotman (Heino, 1961, getogen in Wolvega) moet het Kabinet meer haast maken met verduurzaming. Zo moeten ook de vijf resterende kolencentrales zo spoedig mogelijk dicht. Het Kabinet wil die voorlopig open laten, ook al omdat sluiting miljarden kost. Een aantal centrales, zoals die van RWE in de Eemshaven, is pas net open.

Klimaatdoelen
,,Ik vind dat het Kabinet ambitieuzer moet zijn, we lopen achter op andere landen in Europa. Ik vind bijvoorbeeld dat we kolencentrales moeten vervangen door gas. Kolen stoot twee maal zoveel CO2 uit dan aardgas, dan is er nog de fijnstof die slecht voor de gezondheid is.”

Schotman biedt – niet heel verbazend – het eigen gas van de NAM als alternatief voor kolen aan. ,,Dat zou een geweldige stap zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Aardgas is nog steeds de minst vervuilende fossiele brandstof. Uiteraard snap ik dat sluiting van de kolencentrales lastig en duur is. Bedrijven hebben miljarden geïnvesteerd en verdienen compensatie. Dat is een dilemma.”