Na je pensioen op de racefiets?

Sporten na je pensioen? Vooral wielrennen lijkt populair. Volgende maand kun je je hart ophalen aan de Tour, maar laat je ook inspireren door het verhaal van wielrenner Robert Marchand. Leeftijd? 106 jaar.

Nu het al dagen mooi weer is, wordt menig fiets uit het schuurtje gehaald. Vooral de racefiets doet het deze dagen goed, zonder meer ook bij veel 65-plussers. Ben jij zelf ook zo’n fietsfanaat?

Als je door moet werken tot je 67ste, is fit blijven belangrijk. Wandelen, hardlopen, tennissen en vooral wielrennen blijken populair. De Tour de France is dan ook voor menig wielerliefhebber een grote inspiratiebron.

Ronde van Frankrijk

Deze Ronde van Frankrijk begint zaterdag 7 juli. Het zomerse sportspektakel waar velen voor thuis blijven. Het is de 105e Tour en de ogen van de Nederlanders zijn vooral gericht op Tom Dumoulain, die de eerste zaterdag met zijn Sunweb ploeg start op het eiland Île de Noirmoutier (bij Nantes) en zich vervolgens in drie weken een weg naar de Parijse Champs-élysées trapt. De finish is op 29 juli. 

Tourfavorieten

Dumoulin staat voor Team Sunweb waar ook Laurens ten Dam deel van uitmaakt. Bauke Mollema zit bij Trek-Segafredo, Robert Gesink bij LottoNL-Jumbo. Favorieten zijn volgens de kenners niet alleen Dumoulain, maar zeker ook Quintana, Froome, Landa en Mollema. Stuk voor stuk jonge sterke kerels die heel wat kilometers in de benen hebben en ook nog zullen gaan afleggen. 

106-jaar oude wielrenner

Als je nu echt geïnspireerd wilt raken door het fietsen, is niet alleen het volgen van de Tour, maar zeker ook het verhaal van Robert Marchand er eentje om niet te missen. Deze inmiddels 106 jaar oude Fransman startte pas op zijn 67ste met wielrennen en is er nog maar net mee gestopt, vanwege een te hoog wordende bloeddruk, zoals hij zelf aangeeft. 

Marchand, geboren in 1911 en slechts 1,52 meter groot blijkt een eigenwijs kereltje met een avontuurlijke inborst. Hij werkte in Latijns-Amerika en in Canada. Had verschillende baantjes en keerde in de jaren zestig naar zijn geboorteland terug. Zijn vrouw had hij tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren. 

Televisie kijkt hij niet, behalve als de Tour de France er is

Eenmaal terug in Frankrijk pakte hij het fietsen op en is daar niet meer mee opgehouden. Volgens de verhalen leeft hij heel gezond. Hij eet veel groenten en fruit, drinkt en rookt niet, staat om zes uur ’s morgens naast zijn bed en gaat er ’s avonds om negen uur weer in. Televisie kijkt hij niet, behalve als de Tour de France er is. 

In januari van dit jaar kopte het AD dat Marchand met (fiets-) pensioen ging, nadat hij pas serieus met fietsen was begonnen op zijn 67ste. Hij reed geen gewone rondjes van vijftig kilometer. Marchand fietste Parijs-Roubaix en ook een keer van Parijs naar Moskou, toen hij al 81 jaar was. 

Wereldrecord in honderdste levensjaar

In zijn honderdste levensjaar pakte hij zijn eerste wereldrecord door in een uur tijd 24,250 kilometer te rijden. Als honderdjarige een unieke prestatie, in een categorie in het leven geroepen door de Internationale Fietsers Bond. Er zouden meer records volgen. Maar op de leeftijd van ver boven de honderd jaar hield het dan toch een keer op. Tegen sportkrant L’Equipe zou het gezegd hebben dat hij niet als een fenomeen te boek wil staan en al helemaal niet als een soort idioot die zijn eigen grenzen niet zou kennen. Het is volgens hem nu mooi geweest. 

Bron: NOS/AD

Hier het parcours van de komende Ronde van Frankrijk