Must see: Downton Abbey film 2

Vanaf 28 april in de bios

Downton Abbey. De televisieserie was een hit, de eerste film eveneens. En nu is er een tweede film met de titel: Downton Abbey, a new era. Vanaf volgende week donderdag in de bioscoop. Vol nieuwe avonturen en tevens, zoals de titel al verklapt, voor veel personages een stap in een nieuwe tijd.

Toch lijkt, aan de trailer te zien, dat de klassieke aspecten, waar veel fans zo dol op zijn, blijven. De prachtige kleding, de chique interieurs, de ‘deftige’ gewoonten en de ondeugendheden die daar een gevolg van zijn. Dat maakt Downton Abbey zo heerlijk!

De nieuwe film is niet louter opgenomen in en rond het beroemde Victoriaanse landhuis Highclere Castle, maar ook aan de Franse Rivièra. Het is namelijk Lady Violet (Maggie Smith, 1934) die daar een villa erft. Op zich is dat al een bijzonder verhaal. Dat wordt dus smullen.

De rake woorden van Lady Violet

Veel mensen kennen ‘granny’ van rollen als Minerva Anderling in de Harry Potter films. En wie kent niet die bijzondere film: The Lady in the Van. Dat zijn nog maar twee rollen van de vele die ze speelde nadat ze in de jaren vijftig afstudeerde aan de Oxford Play School. In Downton Abbey steelt ze de show met haar geaffecteerde stem en rake woorden. De dialogen zijn schitterend. En let ook goed op hoe ze daarbij kijkt. Ze speelt het niet, ze is het gewoon. Daarmee laat ze haar kwaliteit als actrice zien.

Downstairs zwaait kokkin Mrs. Patmore de scepter in de keuken. De rol wordt met verve gespeeld door Lesley Nicol (1953), die we in de nieuwste film uitgebreid terugzien. Heerlijk hoe ze moedert over Daisy en de andere bedienden.

Ook de heren mogen er zijn!

Daarnaast zijn er natuurlijk de aantrekkelijke heren. Of ze nu deel uitmaken van het personeel of van de familie, velen mogen er zijn! Zo is er Branson gespeeld door Allen Leech (1981), en uiteraard de heer des huizes Robert Crawley, de Earl of Grantham. Gespeeld door Hugh Bonneville (1963), die ooit theologie studeerde in Cambridge. In 1991 schoof hij aan bij de Royal Shakespeare Company. Rob James Collier (1976) is behalve acteur ook fotomodel. Need we say more. Zonder enige theateropleiding rolde hij het vak in en zijn acteerervaringen leidden hem naar de rol van butler Thomas Barrow.

De gehele cast neemt deel aan film nummer twee. Er wordt veel van verwacht. De eerste film uit 2019 bracht immers maar liefst 194,3 dollar op. De Engels acteur, schrijver, regisseur en scenarioschrijver Julian Fellowes schreef wederom het script.

Voor de liefhebbers van Engelse en Schotse kastelen, Fellowes schreef ook de serie The Monarch of the Glen.

Deze zomer naar Highclere Castle?

Dan nog even over Highclere Castle dat al driehonderd jaar bewoond wordt door de familie Carnarvon. Volgens experts telt het kasteel, gelegen in het graafschap Hampshire, tweehonderd kamers (zonder centrale verwarming) en negentien open haarden. In 2001 erfde George Herbert, 8ste graaf van Carnarvon, en zijn tweede vrouw Fiona het kasteel.

Waarom Downton Abbey juist hier is opgenomen? In het kasteel staan nog veel originele meubels, alsook schilderijen, tapijten en andere accessoires. Met een landgoed van tweeduizend hectare kun je er vervolgens alle kanten uit. Het voortbestaan van een landgoed als Highclere Castle speelt de eigenaren parten. Niet anders dan in de serie en film overigens. Het onderhoud is enorm en kost bakken geld. In de zomer is het kasteel te bezoeken. Dat levert geld op.

 

Foto: Julian Fellowes: Mingle MediaTV – Julian Fellowes – DSC_0080, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32631027

Foto Highclere Castle: JB + UK_Planet – originally posted to Flickr as Highclere Castle 1, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4337882

Foto’s: Downton Abbey personages: beeldbank KRO-NCRV

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top