Moeten het sneeuwrandje en de wisselvlag terug?

Schaatsers mogen de blokjes niet raken. Was het sneeuwrandje niet beter? En dan stond er ook nog een kerel met een vlag om aan te geven dat je moest wisselen. Verdomd handig.

Olympische Winterspelen 2018

Vroeger… ja vroeger, droeg je bij schaatswedstrijden een soort strakke skibroek of maillot met een pully daarboven, een coltruitje uit de jaren zeventig. Er waren sneeuwrandjes die je met je ijzers nog wel eens raakte zonder noemenswaardige problemen. Er stonden mannen op klompen midden op de baan met een vlag in de hand: wisselen! Je voelt hem al aankomen. Het is vandaag die dag dat we de wissel van Sven onmogelijk ongenoemd kunnen laten.

Menig schaatsfan heeft er nog altijd moeite mee, kan het nog steeds niet aanzien. Die pion, dat hupje, en dan die blik… Van coach Kemkers. Je zakt ter plekke door het ijs.

Er is natuurlijk al enorm veel over gezegd, geschreven, gedacht, gepiekerd zelfs. In een artikel in Trouw werd Kemkers in die periode ‘de schlemiel van de Olympische Spelen winterspelen in Vancouver’ genoemd. Hij stuurde in 2010 Sven Kramer op de tien kilometer de verkeerde bocht in. Weg goud.’

Het zou voor altijd aan de broek van Kemkers blijven hangen. Het is sportgeschiedenis. Maar hij herpakte zich en Sven ook, zo lijkt het. Vandaag kan hij opnieuw revanche nemen. Laten zien dat hij de kop erbij heeft en zich niet laat afhouden van dat waar hij voor gaat: goud! We zullen zien.
En een pleidooi voor mannen met vlaggen die aangeven welke baan je in moet… dat kan altijd nog. Terug naar de jaren zeventig.

foto Sven Kramer: via Heerenveense Courant