Moet je dat willen, een boek over Gordon?

Gordon liet een biografie schrijven. Interesse?

In zijn vijftigste levensjaar vindt Gordon Heuckeroth het wel tijd voor een biografie. Daar heb je het gedonder in de glazen! 

Biograaf Marcel Langedijk durfde het aan en schreef het boek. Gordon: Biografie van een entertainer. En direct is er heibel in de tent. Het was te verwachten dat Gordon een boekje open zou doen over menig bekende Nederlander, maar het gaat verder dan menigeen vermoedt. Seks, drugs, bedreigingen, misbruik. Het komt allemaal in het boek voor. Gerard Joling, John Ewbank en John de Mol. Iedereen moet het ontgelden.

In de week dat het boek uitkwam, vertelde Gordon bij Eva Jinek dat hij jarenlang was misbruikt en dat hij nadat hij uit de kast was gekomen, een zelfmoordpoging deed. Veel dieptepunten dus in het boek, naast alle successen die de Amsterdammer ten deel vielen. Maar ellende van een ander, lijkt toch prima gelezen te worden gezien de berichtgeving op Gordon’s Facebookpagina waarin hij enthousiast meldt dat er van de eerste druk al veertigduizend exemplaren zijn verkocht. Inmiddels is het boek al aan zijn derde druk toe.

Bronnenonderzoek lijkt achterwege te blijven

Zelfs het NRC besteedde aandacht aan het boek door te melden dat ‘één bladzijde uit Gordons biografie bevat al genoeg materiaal om tien covers van Privé of Weekend te vullen’. Volgens NRC is het ook geen biografie, maar een autobiografie. Gordon vertelt. En bronnenonderzoek lijkt daarbij achterwege te blijven.

Volgens de Amsterdamse zoon van marktkooplui was zijn jeugd warm en arm. Maar volgens het artikel in het NRC houdt dat beeld slechts één bladzijde lang stand. Gevolgd door vertellingen over een vader die aan de drank en een moeder die spijkerhard was. Van zelfinzicht heeft Gordon volgens de NRC journalist niet veel gehoord.

Rechtszaak om het boek uit de winkels te krijgen

Niet alleen BN’ers staan op hun achterste benen, ook zus Lydia is verbolgen over het feit dat Gordon spreekt over misbruik in zijn jeugd. Vooral het feit dat hij vertelt dat het ook andere familieleden is overkomen. ‘Klopt helemaal niets van,” zegt deze zus in het televisieprogramma Shownieuws. Ze kan niet begrijpen dat hij dit heeft laten opschrijven zonder vooraf met de familie te overleggen. ‘Dan heb je geen moraal in je flikker’, zou ze gezegd hebben. Ze startte een rechtszaak om het boek uit de winkels te krijgen. Dat is niet gelukt, maar in de derde druk zullen passages hierover mogelijk niet meer te vinden zijn.

Volgens broer Johny nemen meerdere familieleden geen genoegen met passages over de seksuele misbruik . “Waar dit vandaan komt? Ik heb geen idee. Hij zit in zijn eigen bubbel, heeft zijn eigen waarheid,” zo meldt het AD over het boek.

Bron: recensie NRC/Lindanieuws.