Moestuin september: het oogsten gaat door

September is alweer aangebroken, maar dat betekent niet dat het moestuinseizoen voorbij is! Integendeel, het is nog steeds volop oogsttijd met heerlijke tomaten, pepers, courgettes, komkommers, aubergines, bonen en nog veel meer. Ben je benieuwd naar de taken die je deze maand te wachten staan? Lees het hier!

September is alweer aangebroken, maar dat betekent niet dat het moestuinseizoen voorbij is! Integendeel, het is nog steeds volop oogsttijd met heerlijke tomaten, pepers, courgettes, komkommers, aubergines, bonen en nog veel meer. Ben je benieuwd naar de taken die je deze maand te wachten staan? Hier is een handig lijstje:

1. Frambozen plukken en snoeien

Deze maand kun je genieten van heerlijke herfstframbozen, perfect om toe te voegen aan je yoghurt of als smakelijke snack. Heb je appel- of perenbomen in je tuin? Controleer of ze rijp zijn en pluk ze op het juiste moment voor de beste smaak.

Vergeet ook niet om je zomerframbozen te snoeien vanaf half september. Verwijder alle afgedragen takken en behoud vijf grote, nieuwe scheuten. Zo voorkom je dat de struik verwildert en kun je volgend jaar weer volop frambozen plukken.

2. Zaaien in de herfst

September is het perfecte moment om gewassen te zaaien voor het najaar. Koolsoorten, wortels, radijsjes en spinazie gedijen goed in de koelere temperaturen. Denk wel aan de groeitijd en vorstbestendigheid van de planten.

Je kunt bijvoorbeeld veldsla, spinazie, winterpostelein, rucola, snij-en pluksla zaaien. Doe dit in de kas of meteen in de volle grond, waar de bodem nog warm is en de zaden sneller zullen kiemen.

3. Rabarber en knoflook planten

Eind september is het tijd om rabarber te planten of te verplanten. Scheur een moederplant in twee of vier gelijke delen en plant de resterende delen opnieuw.

Voor knoflookliefhebbers is het moment aangebroken om knoflook te planten. Zorg ervoor dat de teentjes op ongeveer 10 centimeter van elkaar geplant worden, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien tot grote bollen.

4. Winterprei aanaarden

Wil je mooie witte schachten van de winterprei? Dan is aanaarden in september een belangrijke taak. Gebruik een schoffel of tuinhark om de aarde naar de prei toe te trekken en kleine ophopingen te maken rond de schachten. Herhaal dit in de maanden september en oktober zodat alle schachten gelijkmatig wit worden.

5. Hou de slakken onder controle

Met de herfst in aantocht worden ook de slakken talrijker in je tuin. Deze ongenode gasten kunnen flinke schade aanrichten, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om ze af te weren. Gebruik natuurlijke afweermiddelen zoals koperen tape rond je planten of scherpe eierschalen als barrière. Je kunt ook ’s avonds de slakken handmatig verwijderen, aangezien ze dan het meest actief zijn.

6. Blijf onkruid wieden

Onkruid blijft doorgroeien, ook in september. Blijf alert en wied regelmatig, zodat je gewassen voldoende ruimte en voedingsstoffen krijgen om te groeien. Ook helpt het om ziekten en plagen te voorkomen. Dus kom op, blijf onkruid wieden en voorkom ellende in de toekomst!