close
  • zondag 28 november
Zorg en Zekerheid

Moeder worden na je vijftigste?

Moeder worden na je vijftigste?

Je hebt tot je vijftigste recht op een ivf-behandeling. Dat betekent dat je tot op hoge leeftijd kinderen kunt krijgen. Is dat wel ok?

Toen we jullie vorige week de vraag stelden via een poll of de leeftijd van 50 jaar omlaag moet, werd daar flink op gereageerd. Maar liefst 63 procent van de reacties laat zien dat de leeftijd omlaag moet, 37 procent van de mensen die reageerden vinden van niet.

Laten we eens kijken hoe er over het algemeen wordt gedacht. Eerst willen veel mensen carrière maken, een leuk huis scoren, een mooie auto, een paar keer per jaar op vakantie gaan en dan, dan horen die kinderen er te komen. Vooral handig dat je in dat geval een partner hebt. Alhoewel daar tegenwoordig creatief mee om wordt gegaan. Wie de ware nog niet tegen gekomen is, kan bijvoorbeeld eitjes in laten vriezen. Voor later.

Zwangere vrouw van 54 jaar

En dat later, wordt steeds later. De groep vrouwen die tussen de 40 en 45 jaar nog een kind krijgt, is in vijftien jaar met 49 procent gegroeid. Eén op de 36 kinderen wordt in ons land via ivf geboren.

In het OLVG ziekenhuis in Amsterdam blijkt de oudste zwangere vrouw 54 jaar te zijn. TV-programma EenVandaag sprak daarvoor een gynaecoloog die eveneens beaamt dat vrouwen het krijgen van kinderen uitstellen vanwege de carrière of om het feit dat ze (nog) geen vaste partner hebben.

Vruchtbaar

Wie meent dat een kind krijgen op je 54ste zeer opmerkelijk is, zal dan schrikken van de volgende cijfers. De groep vrouwen die een kind krijgt tussen de 45 en 50 jaar is met 84 procent gestegen en boven de 50 jaar met maar liefst 375 procent.

EenVandaag concludeert dat veel Nederlanders dit eigenlijk maar niks vinden. De leeftijdgrens voor een ivf behandeling mag van hun wel tien jaar naar beneden, naar de leeftijd van veertig jaar. Nog beter zou het zijn als je een kind krijgt als je vruchtbaar bent, en niet erna met medische ingrepen, zo meent tachtig procent van de 19.000 ondervraagden.

Even voor de duidelijkheid; een IVF-behandeling met eigen eicellen is mogelijk tot 45 jaar en wordt vergoed tot en met 42 jaar (leeftijd van de vrouw). Tot je vijftigste kunnen embryo’s worden terug geplaatst bij vrouwen bij wie de eicellen zijn geoogst vóór de leeftijd van 43.

Bron: Lindanieuws

Geschreven door: Redactie