Jantje met kinderen

Model worden als je boven de vijftig bent kan echt: Jantje (72) deed het!

Je hoeft tegenwoordig niet meer piepjong te zijn om topmodel te worden. Modemerken maken in hun campagnes steeds vaker gebruik van oudere modellen. De 53-jarige Brooke Shields bijvoorbeeld, stond een paar jaar geleden nog model voor Calvin Klein, evenals de 75-jarige Lauren Hutton. In 2017 liepen er ruim vier keer zoveel 50-plusmodellen mee in modeshows. Dat aantal is alleen maar toegenomen. Grijs haar is een trend en vrouwen op leeftijd zijn hip! Brooke ShieldsHet modebeeld wordt steeds diverser. Dat is ook slim, want door de vergrijzing neemt het aantal ouderen toe. Bedrijven richten zich dan ook meer en meer op die doelgroep. Met als gevolg dat je als je de vijftig gepasseerd bent, grijs haar hebt en de nodige kraaienpootjes rondom je ogen, nog best model kunt worden. Onlangs was ik toevallig aanwezig bij een modeshow, waar een modellenwedstrijd aan gekoppeld was. Tot mijn verrassing (en vreugde) ging de winst niet naar een jong ding, maar naar een mooie, al wat oudere vrouw.

Op de lijn letten hoeft niet meer

Linda Mode wijdde onlangs een heel artikel aan 50-plus modellen, compleet met foto’s van deze prachtige dames. Konnie, Willemijn, Vakil, Anne, Tedje en Mathilde werden na hun vijftigste model en vertellen over hoe ze ‘ontdekt werden’ en wat ze vinden van hun beroep dat toch vooral om uiterlijk draait. Ze blijken het vrij relaxt te beleven. Op de lijn letten hoeft niet meer en opdrachten waar ze geen zin in hebben doen ze gewoon niet. Ze zijn zelfverzekerd en geven hun grens aan. Het geld dat ze ermee verdienen is een mooi extraatje. Ze genieten vooral van de leuke ervaringen en de plekken waar ze komen. Werk hebben ze genoeg, meer dan de oudere mannelijke modellen.

Echtemensen.com

Jantje LousHet is in de modellenwereld dus echt niet alleen maar meer hoe jonger hoe beter. In Rusland is zelfs een bureau dat alleen maar met modellen boven de 45 jaar werkt. Daarmee is Oldushka wel vrij uniek. Het bedrijf wil laten zien dat je heel gracieus en mooi oud kunt worden, zonder ingrepen of hulpmiddelen. Veel andere bureaus hebben een gemengd modellenbestand. Dat van het Amstelveense ‘Antimodels’ bijvoorbeeld weerspiegelt de totale samenleving. Ook casting- en productiebedrijf Echtemensen.com uit Heerenveen werkt met mensen van alle leeftijden. Wie rondkijkt op de website treft daar meerdere oudere modellen en acteurs aan. “Die worden regelmatig geboekt voor een fotoshoot of (bedrijfs-)filmpje,” vertelt medewerker Amber Kempers. “Vaak melden ze zich op latere leeftijd aan omdat ze dan wat tijd over hebben en een leuke bezigheid zoeken. Ons oudste model is een dame van negentig jaar, die al heel lang voor Echtemensen.com werkt. Ze doet het nog steeds met veel plezier, al wordt het vervoer naar de locatie wel wat lastiger.”

Jantje Lous

De meest geboekte modellen zitten in de categorie 30-40 jaar, maar er is ook voldoende werk voor de 50-plussers. Jantje Lous is daar één van. Ze woont in Hilversum en is tweeënzeventig jaar. Jaren geleden kreeg ze van een vriendin de tip om modellenwerk te doen en ze staat inmiddels in het bestand bij meerdere bureaus, waaronder Echtemensen.com. Dat ze in Hilversum woont en het bureau in Heerenveen zit, is geen probleem. De opdrachten zijn door het hele land. Jantje vertelt met heel veel enthousiasme over haar werk als model, dat ze al zo’n vijftien jaar doet. Ze heeft altijd in de zorg gewerkt en is nu alweer een hele tijd zzp’er. Met heel veel liefde en toewijding biedt ze ouderen coaching en ondersteuning. Ze geeft hen aandacht door mee te gaan wandelen, samen muziek te luisteren of met elkaar te eten. Ook helpt ze met praktische dingen als haren wassen en douchen. Het modellenwerk is echt totaal anders en daarom is het een prachtige aanvulling op haar werk in de zorg.

Gekoppeld aan ‘echtgenoot’ Bob

Eén van haar eerste modellenopdracht was voor de OV-chipkaart. In haar rol als oma werd ze gekoppeld aan een onbekende opa, kinderen en kleinkinderen. Het is iedere keer weer afwachten met wie ze een klus moet doen, maar ze werkt wel regelmatig samen met Bob, die dan haar ‘partner’ is. Blijkbaar vinden opdrachtgevers de twee een geloofwaardig echtpaar. Die opdrachtgevers bepalen zelf wie uitgekozen worden voor een klus. Dat kan een fotoshoot zijn, maar ook het opnemen van een filmpje. Jantje heeft al voor veel verschillende opdrachtgevers gewerkt. “Dat maakt het ook zo leuk”, vertelt ze. “De ene keer gaat het om een reclamefoto voor een fabrikant van bijvoorbeeld een traplift of elektrische fiets. De andere keer word ik gevraagd voor een voorlichtingsfilmpje voor patiënten van een ziekenhuis. Het gaat wel vaak om hulpmiddelen voor ouderen of ze hebben een oma-figuur nodig. Maar dat vind ik geen probleem. Dat past nu eenmaal bij mijn leeftijd. En als mijn driejarige ‘kleinkind voor een dag’ dan meteen bij me op schoot kruipt, dan is dat toch heerlijk!”

Jantje in stoelKoppen als de beste

Ze maakt dus van alles mee. Bij een frisdrankcommercial werd eens gevraagd of ze ook een voetbal in het doel kon koppen. Dat had ze nog nooit gedaan, maar waarom zou ze het niet kunnen? Er werd een bal geregeld en samen met haar ‘partner’ gingen ze oefenen. “We hebben enorm gelachen. De regisseur vond dat ik goed kon koppen haha.” Als je op oudere leeftijd nog model wordt, is ervaring niet eens zo heel belangrijk. Het gaat vooral om uitstraling en je natuurlijk kunnen bewegen. Wel moet je fit zijn, want het zijn best lange dagen en je moet er soms het halve land voor doorcrossen. Jantje houdt van autorijden, dus dat vindt ze helemaal prima. Ze heeft altijd een paar mooie setjes kleding in haar auto liggen. Soms krijgt ze die ook van de styliste. “Ik weet inmiddels wel hoe het werkt. Geen strepen of hele drukke prints”, zegt ze lachend.

Leeftijd maakt niets uit

Ze houdt van lachen en dat houdt haar jong en fit. Maar ze speelt ook golf, wandelt veel en is regelmatig aan het tuinieren of aan het beeldhouwen. “Het modellenwerk kost me weinig moeite, voor mij is het ontspanning. Ik krijg er echt energie van. Je ontmoet hele leuke mensen en krijgt veel waardering. Het geeft altijd weer voldoening als een fotograaf blij is met het resultaat. Ik ben dan misschien wel wat ouder, maar ik krijg echt geen speciale behandeling. En dat vind ik alleen maar goed. Het maakt tenslotte niks uit of je 28 of 72 bent.”

reclameposter

Te leuk om met pensioen te gaan

Dat ze er geld mee verdient is mooi meegenomen, maar dat is voor Jantje niet het belangrijkste. Ze beleeft er vooral veel lol aan. Vorig jaar had ze in totaal zo’n twintig opdrachten, dit jaar heeft ze er ook alweer een aantal fotoshoots opzitten. Ze komt zichzelf inmiddels regelmatig tegen op folders of in andere reclame-uitingen. Soms zelfs in een (hippe) badjas. Een fulltime baan is het modellenwerk niet, want de zorg die ze aan ‘haar ouderen’ geeft is minstens zo belangrijk voor haar. Dat ze die twee passies nog kan en mag doen op haar 72-ste maakt van haar een gelukkig mens. Plannen om met pensioen te gaan heeft ze niet. “Ik vind het allemaal nog veel te leuk!”  

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top