Miracle Morning, een energieker en leuker leven begint met eerder opstaan

Miracle Morning is de titel van een boek, inmiddels een wereldwijde bestseller, dat de stappen beschrijft die je ochtendroutine veranderen en die jouw leven kunnen veranderen. Daarvoor moet je aan jezelf werken. Dat begint ’s morgens vroeg. Soms behoorlijk vroeg. Maar het kan je brengen tot al die dingen die je altijd al wilde, maar waarvoor je zegt geen tijd te hebben.

Als je vanmorgen lusteloos bent opgestaan of juist heel gehaast met een kop vol zorgen, is dat geen lekkere start van de dag. Wie dat wil veranderen, zou de Miracle Morning kunnen proberen. Een ochtendroutine die ervoor zorgt dat je energieker aan de dag begint en de hele dag door veel productiever bent. Het zou zelfs je hele leven kunnen veranderen. Want doe je eigenlijk wel wat je echt wilt? Wilde jij niet een boek schrijven of een marathon lopen, stoppen met roken, gewicht verliezen, fitter zijn, aan je persoonlijke ontwikkeling werken, een cursus volgen en meer energie hebben? Zomaar een aantal doelen die je regelmatig voorbij hoort komen van mensen in je omgeving. Misschien zit er zelfs wel eentje van jezelf tussen. Dan weet je vast ook wel wat het volgende is dat erover gezegd wordt: maar ik heb daar geen tijd voor.

Eigenlijk heb je die tijd wel, maar neem je ‘m niet. Zo meent Hal Elrod. De Amerikaanse Elrod (1979) kan het weten. Hij werd op twintigjarige leeftijd aangereden door een dronken chauffeur. Hij was zes minuten dood, zijn lijf was kapot en hij liep blijvende hersenschade op. Toen hij hieruit kwam, heeft hij zijn leven een totaal andere draai gegeven en wilde nooit slachtoffer zijn. Hij wilde bewuster leven, energiek zijn en eruit halen wat erin zit. Hij ontwikkelde de Miracle Morning. Inmiddels is dit van een Miracle Morning boek uitgegroeid tot een wereldwijde community. Elrod zelf is inmiddels niet alleen een succesvol schrijver maar ook een veel gevraagd spreker.

Een dag kan heel anders beginnen

Wat is dat, die Miracle Morning? Als je vanmorgen vermoeid en lusteloos bent opgestaan, of juist gehaast en met een kop vol zaken die je allemaal moet doen en waar je zelfs tegenop ziet, klinkt het misschien wat onwerkelijk of juist als het walhalla als je je voorstelt dat een dag ook heel anders kan beginnen. Maar dan wel bijvoorbeeld een uurtje eerder. Een uur eerder? Jazeker. Je staat eerder op (gaat misschien de avond ervoor ook wat eerder naar bed) en start met een aantal nieuwe dingen die uiteindelijk een gewoonten worden. Waarom? Om meer energie te hebben, je beter te voelen, fitter te zijn, productiever en bewuster en blijer in het leven te staan. Gewoon door eerder op te staan. Zelfs een kwartier eerder, blijkt al te werken. We leggen het uit.

Laten we het weer oppakken bij de regel ‘ik heb daar geen tijd voor’. Zet je echter de stap om de ‘Miracle Morning’ op te pakken, dan verander je niet alleen een aantal gewoonten, maar door eerder op te staan blijk je ineens wel tijd te hebben. Tijd om aan je conditie te werken, tijd om te schrijven, tijd om te mediteren en ga zo maar door. En wat blijkt; dat is een veel positievere start van de dag en deze positieve vibes werken de hele dag door. Je wordt gewoon een ander mens en staat bewuster en energieker in het leven. Ineens lijken er meer dingen te lukken. Op allerlei vlakken in je leven gaat het je ineens voor de wind.

Een utopie? Allerminst. Wereldwijd hebben duizenden mensen de Miracle Morning al opgepakt. Het is een beweging geworden, die in navolging van flink wat grote namen er een bewuste en doeltreffende ochtendroutine op nahouden. Die grote namen zijn onder meer Oprah Winfrey, Bill Gates, Tony Robbins en Richard Branson. Ze zijn enorm druk, maar staan vroeg op om eerst een uur voor zichzelf te pakken. In dat uur leggen ze de basis voor een dag vol productiviteit en positiviteit, op een manier die zij zelf willen. Het heeft er onder andere aan bijgedragen dat ze zeer succesvol werden in hun werk. Wie nu geïnspireerd is geraakt, zou moeten starten met de Miracle Morning. Een uurtje eerder opstaan en aan de bak. Dat is voor veel mensen best lastig, maar uit de praktijk blijkt de aanhouder te winnen.

De zes stappen, de Life S.A.V.E.R.S

Voor de bedenker van de Miracle Morning, Hal Elrod, gaat het om zes stappen die je ’s morgens zet. De zogenoemde Life S.A.V.E.R.S. Deze zouden ervoor zorgen dat je leeft ‘naar je volle vermogen’. Dat je dus niet wordt opgeslokt door de dagelijkse omstandigheden en eigenlijk geen idee hebt waar je naar op weg bent. Herkenbaar? Pak dan deze stappen op.

S

De eerste S is van stilte. Doelbewuste stilte. Vaak start de ochtend gehaast en hectisch, of je bent futloos en lui. Je staat op omdat het moet. Nu sta je op omdat het kan en start in stilte met meditatie, ademhalingsoefeningen en gewoon even wat overdenkingen.

A

De A is van affirmaties. Iedereen kent wel dat soort zinnetjes die je vaak lachend aan je voorbij laat gaan, maar nu is het zaak ze echt een paar keer te herhalen. Het liefst hardop. ‘Ik ben goed zoals ik ben’ is er eentje. Maar het kan nog krachtiger. Door zo’n positieve overtuiging te herhalen, zeg je het niet alleen maar ben je het ook. De manier waarop je tegen jezelf praat heeft veel invloed op wie je bent en hoe je in het leven staat. Denk goed na over wat je echt wilt en wie je echt wilt zijn.

V

Visualisatie is de volgende stap in dit ochtendritueel. Je roept beelden op van gewenste situaties of gedragingen in je leven. Als je wilt stoppen met roken zie je jezelf als niet-rokend. Je bent fit en blij.

E

De E is van exercise. Je komt nu in beweging. De een gaat een rondje hardlopen, de ander doet een aantal yoga-oefeningen. Doe in ieder geval aan lichaamsbeweging. Dat kan een workout van een paar minuten zijn. Meer hoeft heus niet.

R

De R van reading zorgt ervoor dat je gaat lezen. Volgens kenners de snelste weg naar verandering. Veel succesvolle ondernemers lezen enorm veel. In de ochtend. Je doet door middel van lezen enorm veel kennis op, in een relatief korte tijd. Kies voor minstens tien bladzijden.

S

De S is van scribing. Schrijven dus. Een manier van werken die helend, therapeutisch, inspirerend, en bevrijdend kan werken. Het kan je inzichten geven, je ideeën kun je uitwerken. En het herlezen kan enorm constructief zijn.

Al deze oefeningen kun je in een paar minuten doen. Dit hoeft dus echt geen uren te duren. Eerst maar eens voelen hoe het is. Sta bijvoorbeeld een half uurtje eerder op en ga ervoor. Kijk hoe het voelt, wat het doet en hoe je de rest van de dag in het leven staat. Voor veel mensen is het een eyeopener geweest en ze staan zelfs eerder op dan nodig lijkt. Sommigen om vijf uur ’s morgens, anderen om zes uur. Maar ze zijn er vroeg bij en hebben tijd.

Je kunt de zes oefeningen in een andere volgorde doen. Eigen oefeningen eraan toe voegen, oefeningen weglaten. Wees flexibel. Dit zijn slechts handvatten om het op te pakken. Doe wat past bij jouw levensstijl.

Mensen willen nooit meer anders

In ieder geval blijkt het in veel gevallen geen utopie dat je hiermee niet alleen een andere, maar een veel betere start van de dag hebt. En vervolgens verandert er veel. De Miracle Morning heeft inmiddels wereldwijd veel aanhangers. Mensen die nooit meer anders willen. Ze blijken meer tevreden, gelukkiger zelfs en vele malen productiever. Geen geploeter meer op kantoor tot vijf uur ‘s middags, maar soms om drie uur al klaar omdat de werkzaamheden gewoonweg sneller gaan.

Het wordt aangeraden dat wanneer je de stap zet, het in ieder geval dertig dagen vol te houden. Op die manier doorbreek je de routine die je altijd had en heb je een nieuwe gewoonte aangeleerd. En je weet; gewoonten geven ons leven vorm. Hoe beter onze gewoonten, hoe beter ons leven. En vul voor ‘beter’ maar ieder woord in wat je erbij bedenken kunt. Kijk, dingen veranderen niet uit zichzelf. Wij veranderen. Of, zoals Elrod het zegt: ‘Het is jouw tijd. Maak je leven op elk gebied zoals jij het wilt en verdient, of het nou gaat om geluk, gezondheid, rijkdom, succes of liefde. Stel het niet uit tot later. Don’t wait to be great’.

Wie ’s ochtends en de rest van de dag energiek en productief aan de slag wil, zou wel eens veel baat kunnen hebben bij de stappen van Miracle Morning. Je krijgt meer gedaan en bovendien kan het een weg zijn naar dat wat je altijd al graag wilde. Dat boek, die training, dat succes. Klinkt Amerikaans? Ook in Nederland kent de Miracle Morning veel beoefenaars.

Boek Miracle Morning, Kosmos Uitgevers