Minder vrienden maar wel betere als je ouder wordt

Het is mooi als je veel vrienden hebt, maar hoeveel heb je er nodig en welke vriendschappen zijn voor (bijna) altijd?

Ingrid avatar - Geniet van het leven

Als je jong bent heb je vaak een druk sociaal leven, met veel vrienden en kennissen. Mensen die je kent van de middelbare school, van het sporten, van de studie of gewoon via via. Begin twintigers hebben over het algemeen een enorme vriendenkring.

Als je kinderen krijgt en een baan, komen daar nog weer nieuwe contacten bij, mensen die je leert kennen op het schoolplein en op je werk. Uit onderzoek blijkt dat hoe ouder je wordt, hoe minder vriendschappen je overhoudt. Er ontstaan nieuwe, maar er sneuvelen er meer dan erbij komen. Hoe komt dat nou eigenlijk?

Persoonlijke groei

Het lijkt vooral te maken te hebben met persoonlijke ontwikkeling, zowel die van jou als die van de ander. Je bent gegroeid en je hebt het nodige geleerd over jezelf. Welke normen en waarden echt belangrijk voor je zijn in het contact met anderen. Als je jonger bent, wil je met iedereen vrienden zijn. Het is belangrijk om aardig gevonden te worden en daar doe je erg je best voor. Ook als het maar van één kant komt en jij alleen de gever bent.

Zelfverzekerder

Maar hoe zelfverzekerder je wordt, hoe minder je dat allemaal boeit. Je hebt inmiddels het nodige meegemaakt en weet wat er echt toe doet in het leven. En dat zijn geen vrienden die eigenlijk niet meer dan kennissen blijken te zijn. Je bent liever alleen dan met iemand die vooral aandacht voor zichzelf heeft en je bakken energie kost. Of waar je totaal niet meer mee op één lijn zit.

Kostbare tijd

Daarnaast doe je minder je best om nieuwe vrienden te maken als je ouder wordt. Het is leuk als het spontaan ontstaat, maar het is ook niet erg als er geen klik is met de nieuwe buurvrouw of degene die altijd naast je ligt bij yoga. Je hebt een groep mensen om je heen verzameld waarmee je in goede en slechte tijden het leven hebt geleefd en dat is genoeg. Iemand moet wel echt bijzonder zijn en iets aan je leven toevoegen als je er een vriendschapssticker op wilt plakken. Tijd is kostbaar, want naast een baan heb je nog een gezin en misschien ben je wel mantelzorger voor je ouders. Of je kinderen zijn de deur uit en je hebt eindelijk wat meer ruimte voor jezelf. Dan ga je kritisch kijken naar de mensen waarmee je de tijd die je hebt door wilt brengen.

Steeds minder vrienden

In zeven jaar tijd raakt een mens ongeveer de helft van zijn vriendengroep kwijt. Daar komen dan weer anderen voor in de plaats, maar in verhouding wel steeds minder. Wel is het zo dat de nieuwe vrienden vaak beter bij je passen. Ze sluiten aan bij je interesses en de situatie waarin je zit. Op latere leeftijd blijf je minder snel in een ongezonde vriendschap hangen en hou je vast wat echt belangrijk en waardevol is. Dat lijkt alleen maar winst.

Eenzaamheid

Wel is het zo dat hoe ouder we worden, hoe groter ook de kans op eenzaamheid wordt. Je krijgt te maken met ziekte en verlies van dierbaren en je wereld wordt steeds kleiner. Daarover hebben we al diverse artikelen geschreven. Je leest ze hier:

Hoe eenzaam zijn onze ouderen?

Hoe we eenzaamheid tegen kunnen gaan

Steeds meer ouderen, steeds meer eenzaamheid