Minder plastic gebruiken? Met deze zeven tips ben je goed op weg!

Het is best lastig om minder plastic te gebruiken. Daarom hebben wij een aantal praktische tips voor jou om je plastic verbruik te verminderen.

Veel mensen willen duurzamer leven, maar in de praktijk is dit best lastig. Op vakantie met het vliegtuig is nou eenmaal aantrekkelijker dan urenlang in een auto of trein te zitten.

Wil je de wereld duurzamer maken dan zal je toch je gedrag aan moeten passen en dat is niet zo makkelijk. Toch zijn er wel zaken die je eenvoudig kan veranderen en waardoor je duurzamer bezig bent. Wij van 50+ geven je een aantal tips.

1. Neem veel mee 

Ben jij een twijfelaar in de supermarkt over hoeveel pasta je mee moet nemen? Doe dat niet en koop producten zoals pasta, rijst, havermout in grote hoeveelheden. Misschien vind je dat gek, maar hoe groter de hoeveelheid, hoe minder verpakking in verhouding nodig is. Anders koop je bijvoorbeeld drie pakken. Producten die dus vaak op je boodschappenlijstje staan groot inslaan.

2. Eigen tassen 

Heb je thuis een linnen tas, grote shopper of plastic tasjes? Neem die mee als je gaat winkelen. Zo hoef je bij de kassa niet om nog een plastic tasje te vragen.

3. Kies plasticvrij

Neem je bananen mee dan is het onzin om daar ook nog eens een plastic zakje omheen te doen. Nu is het zo dat niet iedere winkel plasticvrij groente- en fruit verkoopt, maar courgettes, paprika’s en komkommers zijn heel goed houdbaar zonder die plastic verpakking. Let er eens op of de supermarkt waar jij altijd heen gaat daarvoor kiest. Zo niet kies dan wellicht een andere supermarkt.

4. Hergebruiken

Potten en flessen die van glas zijn kun je heel goed opnieuw gebruiken. Sla bijvoorbeeld droge producten zoals suiker, rijst en pasta erin op, maar natuurlijk ook de kliekjes die je over hebt. Kliekjes kun je prima bewaren in ijsbakjes. Ideaal om overgebleven voedsel in te bewaren.

5. Wees sterk

En laat je niet verleiden. Heb je nou echt drie losse verpakkingen nodig die nu toevallig in de reclame zijn? Nee koop gewoon die grote verpakking die je altijd koopt. Net zoals die maaltijd die in de reclame in de winkel ligt, allemaal losse onderdeeltjes, maak iets eenvoudigs klaar. Denk goed na over wat je koopt.

6. Kies voor karton

De producten die in de winkel liggen worden aangeboden in verschillende materialen. Rijst zit bijvoorbeeld in plastic zakken, maar is ook verkrijgbaar in karton. Kies dan karton. Een stuk duurzamer. Dat geldt ook voor producten waarbij dat misschien niet zo voor de hand ligt. Schoonmaakmiddelen zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in gerecycled plastic. Let er eens op.

7. Eigen beker/sap 

Werk jij op een kantoor met plastic bekertjes uit de koffieautomaat? Of ben je veel onderweg? Schaf een goede afsluitbare beker, recup of waterfles aan. En hou je van die sapjes die ze in plastic flesjes aanbieden in de winkels? Ga dan eens zelf aan de slag. Koop fruit, onverpakt en mix je eigen drankjes!