Militair uniform terug in straatbeeld

Militairen weer in uniform op straat. Of zag je ze liever meer onherkenbaar in burger?

Zwarte kistjes, camouflagepak en een baret. We hebben onze militairen er al een tijd niet meer van dichtbij in kunnen zien lopen. Het was sinds 2014 verboden om in militair tenue over straat te gaan. Maar nu mag het weer van minister Bijleveld van defensie.

Vanwege een dreigend filmpje van een jihadist bestond de angst dat soldaten doelwit zouden kunnen worden van aanslagen. Daarom werd het verbod om in het openbaar militaire kleding te dragen destijds ingesteld. Zonder uniform zijn militairen minder herkenbaar en daardoor veiliger, was de overweging. Dus het was eerst omkleden in burger en dan pas naar huis.

Meer zichtbaar

Dat de minister dat verbod nu intrekt, komt vooral omdat er een groot personeelstekort is bij defensie. Er moet werving plaatsvinden en dat is makkelijker als militairen herkenbaar zijn door hun uniform en mensen kunnen zien wat ze doen en vragen kunnen stellen. De krijgsmacht moet weer meer zichtbaar worden. Dat is overigens al heel lang de wens van de militairen zelf, die trots zijn op hun beroep en het werk dat ze doen. Zij vonden het verbod een slecht signaal. Namelijk: zwichten voor terrorisme.

Uniform

Vorig jaar werd de maatregel al een beetje versoepeld. Soldaten mochten vanaf toen al in uniform in hun auto stappen, maar reizen met het openbaar vervoer in beroepskleding bleef verboden. Hoewel het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag sinds 2014 niet is veranderd, is het volgens defensie en de veiligheidsdiensten verantwoord om weer in uniform in het openbaar te verschijnen.