Met geld voor omscholing weer aan het werk

Na je 45ste een baan dankzij omscholing? Als het aan de coalitiepartijen ligt wordt daar geld voor vrij gemaakt.

Boven de 45 en niet meer aan werk kunnen komen? Als het aan de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie ligt komt er geld voor gerichte omscholing en heb je binnen de kortste keren een baan.

Stel; je bent 53 jaar, hebt jarenlang als lasser gewerkt, raakte vier jaar geleden werkeloos en komt niet meer aan de bak. Je solliciteert je een ongeluk, maar je wordt niet eens uitgenodigd voor een gesprek. En dan hoor je van je buurman, die al jaren als stukadoor en schilder werkt dat er een tekort aan stukadoors en schilders is en dat ze maar geen nieuwe krachten kunnen vinden. Dat lijkt jou wel wat, maar dat betekent dat je je moet omscholen, stuken en schilderen is immers een vak, en het is geen vetpot met een uitkering.

Vanaf volgend jaar kun je aanspraak maken op maximaal 2500 euro om je om te laten scholen. Als je tenminste 45 jaar en ouder bent, werkloos en moeilijk aan een baan in je eigen vakgebied kunt komen.

VVD kamerlid Wiersma belooft deze groep gemotiveerde ouderen direct een baan. En ook Steven van Weyenberg (D66) steunt het plan. Samen met het CDA en de ChristenUnie willen deze partijen dertig miljoen euro besteden om ruim twaalfduizend werkzoekenden om te kunnen scholen. De vier partijen doen dit voorstel tijdens het deze maand te houden debat over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.