Mbo’ers heten straks ook student

Minister van Engelshoven van onderwijs vindt het tijd voor meer waardering voor mbo'ers. Vanaf het schooljaar 2020-2021 zijn ook zij officieel student. Een goeie zaak of niet? Wat vind jij?

Mbo’ers. Ze heten deelnemer, maar meestal worden ze leerling genoemd. Doordat ze niet officieel student zijn, lopen ze de nodige voordelen mis omdat ze geen studentenpas hebben. Zoals bijvoorbeeld goedkoop sporten of wonen in een studentenhuis. Maar het gaat hen eigenlijk vooral om de waardering.

Zonder mbo’ers zijn we nergens

Als je mbo’ers leerling en lager opgeleid noemt, komt dat over alsof ze onwetend zijn en hun opleiding niet zoveel voorstelt. Terwijl we in Nederland nergens zijn zonder deze mbo’ers. Daar komt nu verandering in. Leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs worden vanaf schooljaar 2020-2021 wettelijk student genoemd. Minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs vindt dat de huidige term de lading niet meer dekt. De mbo’ers zelf hebben al een tijd gevraagd om de wijziging. Met name Roosmarijn van Dam, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs heeft zich daar erg voor ingezet. En met resultaat, blijkt nu.

Discussie in Pauw

Vorige week was er nog een interessante discussie over dit onderwerp aan tafel in het programma ‘Pauw’. Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck verdedigde zijn mening dat je de onderwaardering van mbo’ers niet oplost met het veranderen van hun benaming. Hij vindt zeker dat die onderwaardering er is en pleit voor de woorden ‘theoretisch geschoold’ en ‘praktisch geschoold’ in plaats van hoog- en laagopgeleid. Maar, zei hij in Pauw, “studeren doe je aan de universiteit”.

Bekijk hier het fragment van ‘Pauw’.