Maak van de meivakantie een we-doen-alsof-vakantie

Normaal gesproken is dit de tijd om erop uit te trekken. Helaas zit dat er nu niet in. Echter, door deze tips op te volgen creëer je thuis een vakantiegevoel en zo voelt de meivakantie anders dan de afgelopen weken!

Het is volop voorjaar én meivakantie. Een heerlijke tijd om erop uit te gaan. Een weekendje weg, een weekje naar de zon of lekker met de caravan op pad. Helaas zit dat er allemaal niet in dit jaar. De minister president heeft ons gevraagd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Een logisch verzoek, maar ook heel lastig. Want juist in deze periode is het belangrijk om op te kunnen laden. De oplossing? Een doe-alsof- vakantie in je eigen omgeving.

De coronacrisis trekt een wissel op ons allemaal. Op zorgmedewerkers die overuren maken. Op ouders die wekenlang twee banen hadden omdat ze thuisonderwijs moesten geven. Op iedereen die niet naar een dierbare kan. Op ondernemers die zich zorgen maken over hun bedrijf. Op de zwakkeren in onze samenleving die bang zijn om ziek te worden.

Even in een andere omgeving bijkomen is heerlijk, maar campings zijn gesloten en veel grenzen zijn dicht. We zullen de ontspanning dus thuis moeten vinden. NRC schreef daar een mooi artikel over, waarin tips worden gegeven om thuis een vakantiegevoel te creëren. Zodat de meivakantie anders voelt dan de afgelopen weken. We delen ze graag met jullie.

Leef zonder schema

Structuur geeft houvast en dat was de afgelopen tijd wel nodig met thuiswerken en online schoollessen. Maar nu kun je het schema lekker los laten. Uitslapen, andere eetgewoontes, later naar bed. Maak van de late lunch een feestje met een croissantje, een gekookt eitje, flensjes met aardbeien of waar je maar zin in hebt. Houd een picknick in de tuin of op de stoep voor je huis. Een wijntje erbij, gevouwen servetten, een zomers muziekje uit een draagbare speaker. En op een warme dag vul je een badje, waar je lekker met de voeten in gaat zitten. Ogen dicht en je bent op vakantie.

Laat de wasmachine uit

In de doe-alsof-vakantieweek mag de wasmachine niet draaien en ook andere huishoudelijke klusjes kunnen wachten. Zorg dat het huis aan het begin van de thuisvakantie schoon is, de bedden opgemaakt, de badkamer fris, zachte handdoeken op het rek. Zet een lekkere douchegel en bodylotion op de wastafel, vouw het uiteinde van het toiletpapier in een puntje. Alsof je aankomt in je vakantiehuisje.

Bestel een lekkere maaltijd

Je favoriete restaurant is dicht, maar veel horecagelegenheden hebben nu afhaalmogelijkheden. Kies iets lekkers, dek de tafel (buiten), steek de kaarsen aan en neem er een lekker drankje bij. Je kunt ook zelf een aperitiefje maken.

Kies een landenthema

Haal je favoriete vakantieland een beetje in huis. Doe zoveel mogelijk in het thema van je bestemming: lees een boek dat zich afspeelt in je vakantieplaats, kijk films uit het land en kook (of bestel) de hele vakantie uit die keuken, inclusief bijpassende drankjes. En wil je halverwege omboeken naar een ander land? Geen probleem, dat kost je niks extra’s.

Pak een boek of een spelletje

Iedere avond Netflix begint ook te vervelen. Lees een mooi boek of doe gezellig een spelletje zoals je dat op vakantie zou doen. Badminton kan prima op straat of in de tuin. Als je van tevoren spelletjes en boeken ruilt met buren of familie dan is het allemaal nog verrassender!

Woon je alleen? Organiseer dan een virtuele spelletjesavond of kaartavond met vrienden. Lees hier wat de mogelijkheden zijn.

Slaap in een ander bed

Slaap allemaal in een ander bed tijdens deze alsof-vakantie. Dat geeft ineens een heel ander gevoel. Ook leuk: sleep alle matrassen naar één kamer of zet een tent op in de tuin.

Doe alsof je er niet bent

Zet je telefoon uit, schakel voor je mail de afwezigheidassistent in en doe boodschappen in een andere supermarkt. Stuur kaartjes vanaf je thuisvakantieadres. Maak de post niet open, maar leg het op een apart stapeltje. Dat komt na de vakantie allemaal wel weer.

Eet ijsjes

Denk je aan vakantie, dan denk je aan ijsjes. Haal elke dag een ijsje; iedere keer ergens anders en in een andere smaak. Je kunt ze ook zelf maken zoals op de foto. Genieten!

Maak (virtuele) uitstapjes

Uitstapjes in je eigen omgeving kunnen prima, als je maar ergens naartoe gaat waar het niet te druk is. Zet je hoofd even in de vakantiemodus en er komen vast genoeg creatieve dingen boven. Maak een wandelingetje of fietstochtje en neem een picknickmand mee. Pluk een veldboeket of pak je camera en ga lekker fotograferen. Met de tips van 50+ fotografe Gea kun je uren vooruit!

Wist je dat je vanaf de bank een museum kunt bezoeken? Er zijn virtuele tours van het Rijksmuseum in Amsterdam tot het Guggenheim Museum in New York. Ook het Anne Frank Huis kun je virtueel bekijken. Er er zijn apps voor virtuele stedentrips.

Je kunt ook kiezen voor VR-apps als National Geographic Explore VR en Qantas VR. Dan heb je wel een VR bril nodig. Duikliefhebbers kunnen de diepzee verkennen in apps als Deep Dive VR.

Houd je van de natuur? Wandel ter inspiratie eens virtueel door een natuurgebied in Nederland. Dat kan via de site van Natuurmonumenten. Ook leuk: naar broedende lepelaars kijken via https://nestkastlive.nl/lepelaar/.

 

Hoofdfoto door form PxHere