‘Lul-niet-lolly’ de oplossing tegen lawaaierige concertbezoekers? 

Meeblèren tijdens een concert. Pas maar op, want voor je het weet heb je een lolly te pakken. We leggen het je even uit.

It is the summer of ’69!! O yeah-heah!!! Lekker meezingen met Bryan Adams. Dat kan, want 17 juni staat hij in de Ziggo Dome met zijn The Ultimate Tour 2018. Wij hebben echter een belangrijke tip voor wie kaarten heeft. Weet even dat als je gaat staan meeblèren, je behoorlijk uit de toon valt en je grote kans maakt op een lolly. Een ‘lul-niet-lolly’. Dat leggen we even uit. 

Misschien herken je het wel, je kijkt al weken uit naar het concert van jouw favoriete artiest en dan is het zover en dan heb je de pech dat je zo’n luidkeelse buurman naast je hebt te staan. Resultaat: je zit zo op die irritante man te letten, dat je alle leuke momenten van het concert mist. 

Luidkeels

Het is tegenwoordig niet makkelijk meer om in alle rust van muziek te genieten. Bijna iedereen staat te filmen en zoals hierboven al beschreven presteren sommige het ook nog eens om luidkeels door liedjes heen te tetteren. Gelukkig is er nu een oplossing: de ’lul-niet-lolly’! 

Mag het ietsje stiller? 

Vanaf dit weekend verspreiden tweeëntwintig podia door heel Nederland de gratis lolly. Het uitdelen van de lolly, met een afbeelding van Laurel en Hardy met een vinger voor de mond erop, is een laagdrempelige manier om concertgangers te wijzen op hun hinderlijke gedrag. Het idee is afkomstig van het Haagse Poppodium Paard. Zij startten eerder dit jaar met de lolly. Met succes, want nu volgen er meer poppodia. 

Discussie aanzwengelen 

Initiatiefnemer Bas de Wit van het Paard stelt in de Volkskrant dat het snoepgoed niet alleen bedoeld is om praters te attenderen op hun gedrag, maar ook om een helder signaal uit te zenden. “Aan de ene kant krijg je de mensen ermee stil en aan de andere kant is het sympathiek omdat je iemand ergens op trakteert. Het is een wisselwerking: je zwengelt een discussie aan. En bezoekers erkennen en herkennen het probleem.”

Vaak hebben mensen het van zichzelf niet door

Mag er dan helemaal niet meer gepraat worden? “Natuurlijk wel, de lolly is bedoeld om hinderlijk, luidruchtig geklets te verminderen. Vaak hebben mensen het niet eens door van zichzelf en vinden ze het niet erg om erop geattendeerd te worden,” aldus de Wit. 

Bij Het Paard in Den Haag zijn ze in ieder geval laaiend enthousiast over de inzet van de lolly. Nu maar hopen dat het niet helemaal stil wordt tijdens een concert, want zeg nou zelf… een beetje reuring hoort er wel bij!