Levert een dubbele baan ook een hoog inkomen op?

Twee banen en het is nog sappelen.

Voor veel mensen gaat dat niet op. Zij die genoodzaakt zijn er meerdere banen op na te houden, zitten vaak nog op een minimum aan inkomsten. De SER vraagt aandacht voor deze kwetsbare groep.

Overdag werken in een lunchcafé en ‘s avonds kantoren schoonmaken. ’s Morgens de post lopen, ’s middags werken op het kinderdagverblijf. Dubbele banen zijn geen uitzondering meer.

Maar liefst zeshonderdduizend mensen in Nederland hebben een dubbele baan. Uit financiële noodzaak of omdat ze van afwisseling houden of willen sparen. Soms heeft het te maken met het opzetten van een eigen bedrijf, naast een aantal dagen in loondienst werken.

Er is nauwelijks uitzicht op vooruitgang

Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) moet er meer aandacht komen voor mensen die dit uit financiële noodzaak doen, want zij hebben het moeilijk. Het gaat veelal om slecht betaalde banen en er is nauwelijks uitzicht op enige vooruitgang of persoonlijke ontwikkeling.

Problemen met de belastingen, pensioenregelingen en cao’s zijn in hun geval ook eerder regel dan uitzondering. Volgens de SER moet de overheid de wet- en regelgeving aanpassen voor mensen met meerdere banen zodat het allemaal wat eenvoudiger wordt en minder tijd kost om bijvoorbeeld loonbelasting-zaken te regelen. Vaak betalen deze mensen teveel en krijgen dat een jaar later wel terug, maar als je krap zit is een jaar een lange periode.

Vooral vrouwen

Tien jaar geleden had 450.000 mensen een dubbele job. Nu is dat al 600.000. Vooral vrouwen combineren vaak meerdere functies in onder meer de horeca, recreatie, zorg & welzijn en het onderwijs.

Bron: nos.nl