Leve het bruine monster; een ode aan de voetbalsport

Terwijl de jeugd zich, op toen nog vrijwel autovrije straten, het spel eigen maakten, legden voetballers en hun coaches de basis voor latere grote internationale successen. Trainingskampen kende men toen nog niet en de sponsor was de melkman om de hoek.

Leve het bruine monster is een documentaire over de geschiedenis van het Nederlandse voetbal tot de invoering van het profvoetbal (1890-1956). Een film gemaakt met uitsluitend historisch filmmateriaal, en schetst een tijd waarin de hartstocht voor de bal en de liefde voor het voetbalspel centraal staan.

Gesierd met gleufhoed en sigaar stromen supporters naar het Olympisch Stadion om hun fenomenen toe te juichen. Jong en oud zitten aan de radio gekluisterd om naar het rechtstreekse verslag van Han Hollander te luisteren. Faas Wilkes en Abe Lenstra groeien uit tot ware helden. En ook in deze tijd speelt de eeuwige strijd tussen het Nederlandse en het Duitse nationale voetbalelftal een grote rol.

De film wordt verteld door Gijs Scholten van Aschat en Huub Stapel en bevat teksten en poëzie van o.a. Dico van der Meer, Cees Buddingh, Nico Scheepmaker, Jan Tetteroo, Willem Wilmink en Jules Deelder.

Leve het bruine monster, zondag 14 juni om 23.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Foto (C): AVROTROS 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top