Kwart 55-plussers fietst met een slokje teveel op

Veilig Verkeer Nederland maakt zich zorgen: “Wellicht een open deur, maar je kunt het voor jezelf heel gemakkelijk maken door bij verkeersdeelname zowel met de auto als op de fiets vast te houden aan de gedragslijn van nul alcohol."

Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat senioren teveel alcohol in het verkeer afkeuren. 55-plussers zijn goed op de hoogte van het toegestane aantal glazen in het verkeer. Toch weet een deel minder goed wat de inhoud van een standaard glas is.

Het onderzoek wijst uit dat vooral ouderen die de (elektrische) fiets gebruiken weleens met alcohol op de fiets stappen. Afgelopen jaar stapte een kwart van de 55-plussers met teveel alcohol op de fiets. De sociale norm van nul alcohol bij verkeersdeelname blijft daar nog wat achter.

Minder goed tegen alcohol kunnen

Een ruime meerderheid van 75% fietst niet met teveel alcohol op. Autorijden met teveel alcohol komt minder vaak voor. Verder blijkt dat 55-plussers redelijk goed weten hoeveel glazen alcohol zijn toegestaan. Toch hebben maar weinig 55-plussers kennis van de hoeveelheid alcohol van een standaardglas. Terwijl is aangetoond dat senioren minder goed tegen alcohol kunnen. Lichamelijke veranderingen die optreden als gevolg van het ouder worden zorgen bij ouderen voor een hoger en langduriger bloed-alcoholgehalte dan dit bijvoorbeeld het geval is bij jongere mensen.

100 % BOB

‘Wellicht een open deur maar je kunt het voor jezelf heel makkelijk maken door bij verkeersdeelname zowel met de auto als op de fiets vast te houden aan de gedragslijn van nul alcohol. Dus 100% Bob, 0% op. Veiliger voor jezelf en voor de overige verkeersdeelnemers’; aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

Kwetsbare groep

Bekend is dat onder senioren het grootste aantal fietsdoden te betreuren is. In het totaal 228, Hiervan was twee derde ouder dan 50 jaar. 55-plussers gedragen zich niet onveiliger in het verkeer, maar vanwege de leeftijd zijn zij kwetsbaarder. Ook neemt met het klimmer der jaren een aantal vaardigheden af. Dit gaat heel geleidelijk. Ook herstellen 55-plussers langzamer van een letsel dan jongere personen.