Kurk of schroefdop. Wat is het beste voor de wijn?

Waarom zijn sommige wijnen afgesloten met een schroefdop en sommige met een kurk? Wat zijn de verschillen en zegt het iets over de kwaliteit van de wijn?

Waarom zijn sommige wijnen afgesloten met een schroefdop en sommige met een kurk? Wat zijn de verschillen en zegt het iets over de kwaliteit van de wijn? En wat betekent het als mensen zeggen dat een wijn ‘kurk’ heeft? Let’s find out!

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=8mNrGmTXdMA[/embedyt]

De échte kurk

Dé klassieke manier om een wijnfles af te sluiten is de klassieke kurk. Sinds ca. 1400 wordt dit natuurproduct gebruikt, omdat het één van de weinige producten is, die ‘kneedbaar’ genoeg is om een sluitende afsluiting te maken op de glazen wijnfles. Een ander groot voordeel van kurk, is dat het de wijn niet volledig luchtdicht afsluit, en deze dus nog een beetje ‘ademen’ kan. Voor bewaarwijnen die met de jaren steeds beter worden, is dit ideaal.

Nadelen van kurk

Echte kurk heeft echter ook nadelen. Een groot nadeel is het risico dat de wijn ‘kurk’ krijgt. Wat er dan gebeurt is dat de wijn muffig gaat smaken en ruikt naar nat krantenpapier. Dit komt door een chemische verontreiniging in de kurk of tijdens het productieproces van de wijn. Ca. 2% van de echte kurken draagt deze verontreiniging in zich.

De alternatieven

Tegenwoordig zijn er goede alternatieven voor kurk. Een veel gebruikt alternatief is de schroefdop. De risico’s tot chemische verontreiniging zijn bij de schroefdop miniem en het voordeel is dat de wijn volledig luchtdicht kan worden afgesloten. Met name voor jonge, frisse wijnen is dit gewenst. Ook is de schroefdop vele malen goedkoper in de aanschaf en daarmee aantrekkelijk voor de wijnmaker.

Romantiek

Voor degenen onder ons die houden van het romantische moment om de kurk van de fles te halen, zijn er tegenwoordig ook kwalitatief zeer goede plastic kurken. In het begin toen deze kurken op de markt kwamen, was de kwaliteit dubieus, maar tegenwoordig ligt deze gelijk aan die van de schroefdop. Dus dat argument kan van tafel.

Bewaarwijnen

De echte kurk is veel duurder dan de alternatieven en wordt daarom tegenwoordig vaak gebruikt voor de topwijnen van het wijngoed. Deze wijnen worden vaak meerdere jaren op de fles bewaard, voor ze gedronken worden. Denk aan houtgerijpte, rode wijnen; de reserva’s. Deze wijnen hebben de kurk als afsluiter, zodat ze zich door een minieme toevoer van zuurstof door de kurk heen, kunnen ontwikkelen tot uitgebalanceerde meesterstukken.

Dit zijn overigens ook de enige wijnen, waarbij het belangrijk is dat ze liggend bewaard worden. Dit voorkomt namelijk dat de kurk uitdroogt. Bij wijnen met plastic kurken en schroefdoppen, kun je een wijn dus prima staand bewaren.

Dus: de schroefdop voor de praktisch ingestelden en de kurk voor de romanticus… Aan jou de keuze 😉