Kun je niet wachten? Duik in deze voetbalboeken

Het is het jaar van de voetbalkampioenschappen. In juli is er het EK voor dames en in november start het WK voor heren. Lees je nu alvast in door in een aantal voetbalboeken te duiken. Hier volgt een portie inspiratie.

Voetballiefhebbers opgelet. Het WK is dan nog wel een eind weg, maar wie het vanaf het begin wil volgen kan op 1 april aanstaande zijn hart al ophalen, want van volgt de loting en wordt duidelijk bij welke landen Oranje in de groep zal zitten.

We moeten daarna wachten tot maandag 21 november tot het sportspektakel van start gaat. Nu het in het warme Qatar plaatsvindt, wordt het immers in de wintermaanden gehouden. De finale volgt een maand later, op zondag 18 december om 16 uur.

Vergeet overigens ook het EK voor vrouwen niet, dat komende zomer plaatsvindt. Op zaterdag 9 juli is er het eerste groepsduel met Zweden. De finale is op zondag 31 juli. De Oranje Leeuwinnen treffen in de groepsfase Zweden, Rusland en Zwitserland.

Luxe voetbalboeken over Ajax en Feyenoord

Wie op dit alles niet kan wachten, kan zich al een beetje inlezen en sfeer proeven door lekker te duiken in een aantal voetbalboeken. Er zijn er vele. Laten we beginnen met een luxe-exemplaar zoals bijvoorbeeld het boek over Ajax: De vreugde van het voetbal, van Jaap Visser en Matty Verkamman, uitgegeven door Kick Uitgevers.

Van dezelfde schrijvers en fotografen, aangevuld met de naam Mark Lievisse Adriaanse, is er uiteraard ook een geweldig mooi boek over die andere ploeg. Feyenoord Onvergetelijk heet het boek, waarbij uiteraard onder meer wordt teruggekeken op het kampioenschap in 2017.

Vera Pauw pleit voor het vrouwenvoetbal

De voetbalvrouwen komen eraan, is de titel van een voetbalboek geschreven door voetbaltrainer Vera Pauw en Welmoed de Lang. Tirion Sport is de uitgever. Het boek gaat over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en vrouwelijke talentvolle voetballers. Vera Pauw maakt overigens in dit boek meteen korte metten met starre gedachtegangen over vrouwenvoetbal.

Grossier in voetbalbiografieën: Michel van Egmond

Journalist en schrijver Michel van Egmond is misschien wel de meest bekende schrijver van sportboeken, met name biografieën. Hij won in 2013 de NL Publieksprijs voor zijn boek: Gijp (Bruna uitgevers b.v.) en een jaar later voor: Kieft (uitgever Voetbal Inside). In 2017 kreeg hij de prijs nog eens. Nu voor het boek: De wereld volgens Gijp (uitgever Voetbal Inside).

Dagelijks een portie voetbal met een foto

Ben je niet zo’n lezer, maar kun je het wel waarderen dagelijks een portie voetbal te zien dan is het fotoboek van Panenka Magazine iets voor jou. De titel: 365 dagen voetbal. Er is voor iedere dag een foto uit de Europese voetbalcultuur. Heerlijk om te zien en iedere foto spreekt tot de verbeelding.

Het meest actuele en complete voetbalboek

Volkskrant voetbaljournalist Willem Vissers schreef: De canon van het Nederlandse voetbal. Een zeer compleet voetbalboek dat eind 2021 werd uitgebracht, dus actueel is. Het gaat over hoogte- en dieptepunten van meer dan honderdvijftig jaar Nederlands voetbal. Er staan maar liefst tweehonderd foto’s bij geplaatst. Een echt standaardwerk dat je als voetballiefhebber in huis moet hebben.

Columns van Nico Dijkshoorn

Schrijver en dichter Nico Dijkshoorn mag in dit rijtje niet ontbreken. Het boek: De mislukte omhaal, staat vol met columns die hij schreef voor het weekblad Voetbal International. Dijkshoorn benadert voetbal vanuit een andere invalshoek dan de gemiddelde voetbaljournalist en dat zorgt voor verrassende teksten. Zijn columns zijn zowel scherp, humoristisch als ontroerend te noemen (uitgeverij Voetbal Inside). Voor degene die niet van heel erg lange verhalen houdt, maar liever steeds een korte afgeronde tekst leest, is dit een absolute aanrader.

Hier het speelschema van de vrouwen in Engeland en het speelschema van de heren in Qatar.