close
  • zondag 18 april
Zorg en Zekerheid

Kun je griep krijgen als je de griepprik hebt gehaald?

Kun je griep krijgen als je de griepprik hebt gehaald?

Ieder jaar ontvangen mensen van 60 jaar en ouder in oktober of november een uitnodiging van de huisarts voor de griepprik. Ook kinderen en volwassenen met een medische indicatie worden opgeroepen voor de griepprik.

Milder verloop
De griepprik verkleint weliswaar de kans dat op griep, maar het wil niet zeggen dat je het helemaal niet krijgt. Word je toch ziek? Dan zal de griep mogelijk milder verlopen en zijn de kans op complicaties, zoals een longontsteking, kleiner.

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als je de griepprik krijgt, reageert je lichaam door afweerstoffen te maken tegen het virus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner.

Jaarlijks
De griepprik, oftewel het vaccin, bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht. Het afweersysteem reageert hierop door afweerstoffen tegen de griepvirussen aan te maken. Elk jaar wordt het griepvaccin aangepast, omdat het griepvirus voortdurend verandert.

Dat is dan ook de reden dat de griepprik elk jaar moet worden gegeven. Zo kan het lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken. Experts voorspellen welke griepvirussen komende winter het meest voor zullen komen.

Het duurt ongeveer twee weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep.

Geschreven door: Redactie