Kritiek op losse nootjes bij Albert Heijn

Allergisch voor noten? Wat vind jij dan van die notentaps in de supermarkt?

Een opvallend bericht gisteren op AD.nl: ‘kritiek op ‘gevaarlijke’ notentaps van Albert Heijn’. Notentaps? Dat zit zo. In 120 winkels van AH kunnen klanten sinds kort hun eigen notenmix samenstellen. Gevaarlijk voor mensen met een allergie, vinden critici.

Albert Heijn versus Lidl

Ze hangen er amper twee weken, buizen met nootjes zoals gebrande cashews, ongebrande chandler walnoten, ongebrande elitehaver enzovoort. Op Twitter vraagt een klant zich af of Albert Heijn er bewust van is dat dit voor klanten met een noten- en/of pinda-allergie zeer gevaarlijk is en direct maakt het allerlei reacties los. Is het nu dan echt komkommertijd?

Opmerkelijk want supermarktketen Lidl gebruikt dit soort apparaten sinds 2013 en Jumbo supermarkten hebben ze ook hangen. De biologische winkels overigens ook al jaren. Geen haan die ernaar kraait. Dat is toch raar! Blijkbaar steken de klanten van Albert Heijn anders in elkaar.

Noten, appels en druiven

Pauline Brandhof, woordvoerder van de Albert Heijn laat weten dat uiteraard van tevoren is uitgezocht of er allergische reacties op kunnen treden. Ze kan niet helemaal uitsluiten dat het zo kan zijn dat er een nootje op de grond valt die een klant oppakt en vervolgens de appels vastpakt bij de groente- en fruitafdeling, maar toch kiest voor druiven. In theorie zou er dan een kruisbesmetting kunnen ontstaan. Hoe groot is die kans vraagt ze zich af.

Gevaarlijk

Natuurlijk is een notenallergie ontzettend gevaarlijk. Dodelijk zelfs. Echter op dit moment kan er nu ook een klant de winkel inlopen die even daarvoor bij een notenbar is geweest en aan de appels zit en vervolgens druiven kiest. En dan nog wat: aan de ene kant wil de maatschappij naar een verpakkingsvrije winkel met tapbakken aan de muur, maar aan de andere kant zijn we er gezien de storm aan kritiek blijkbaar niet klaar voor.

Verpakkingsvrije winkel

In een verpakkingsvrije winkel neem je zelf je glazen potten of plastic bakjes mee. Niet alleen hangen er tapbakken met noten en muesli, maar bijvoorbeeld ook rijst, pasta, kruiden, suiker en meel. Groente, fruit, kaas, vis enzovoort worden los verkocht. Je weeg het af en rekent af bij de kassa. Nu er zoveel kritiek ontstaat op de notenbar bij de Albert Heijn lijkt dit iets wat nog ver in de toekomst ligt bij de reguliere supermarktketens.

Geen notengeur

Sommige klanten denken zelfs dat je van de geur alleen al reacties kunt krijgen. De woordvoerder stelt de mensen gerust: de notentap zit dicht. De specialist die Albert Heijn adviseerde geeft aan dat het wetenschappelijk niet is vastgesteld dat alleen de geur allergische reacties op kan roepen. Voor een allergische reactie op voedsel is fysiek contact of contact via de luchtwegen met het allergeen nodig.