Krijgt Halbe Zijlstra na leugen toch topbaan?

Als het aan Rutte ligt krijgt Halbe Zijlstra de kans op een hoge functie bij de Wereldbank. Hoe dat zit, lees je hier.

Halbe Zijlstra, je weet wel van dat leugentje, wordt genoemd als mogelijke nieuwe bewindvoerder bij de Wereldbank. Wie is die man en wat doet de Wereldbank? 

Zijlstra (1969) trad in februari af als minister van Buitenlandse Zaken vanwege het liegen over een bezoek aan de datsja van Poetin. Hij citeerde uitspraken van de Russische president, maar was eigenlijk helemaal niet bij de bijeenkomst aanwezig geweest. Toen de bron van deze uitspraken zich bekend maakte, bleken de woorden ook nog eens niet juist te zijn en uit zijn verband getrokken. Zijlstra haalde met dit akkefietje zijn eigen geloofwaardigheid onderuit en het akkefietje werd een casus. 

Ongepast is wat anders dan strafbaar

In een recent artikel deden wij verslag van de uitspraak van de nieuwbakken 50PLUS voorzitter Geert Dales, die Zijlstra noemde als voorbeeld van iemand die hooggeplaatst was en nu diep is gevallen. Dales schrijft een boek over dit onderwerp met de werktitel ‘Na de val’. “Ongepast is wat anders dan strafbaar,” zegt hij daarin. “Wat Halbe Zijlstra deed, onwaarheid spreken om te pochen, was ongepast. Maar niet strafbaar.” Desalniettemin was Zijlstra’s aftreden onvermijdelijk. Het zou Rutte zijn die hem nu naar voren schuift als mogelijke kandidaat namens Nederland voor de functie bij de Wereldbank. 

Zijlstra was minister van oktober 2017 tot en met februari 2018 in kabinet Rutte III. Rutte ziet in Zijlstra de man die namens Nederland, na Frank Heemskerk, bewindvoerder van de Wereldbank moet worden. Standplaats: Washington. 

Wat doet de Wereldbank

Die Wereldbank, in 1944 ontstaan om de werderopbouw van Europa te ondersteunen, is onderdeel van de Verenigde Naties, doet in ontwikkelingssamenwerking en maakt zich hard voor het bestrijden van armoede. Dat doet de bank door leningen aan ontwikkelingslanden en middeninkomenslanden te verstrekken. Het geld dat wordt verstrekt wordt onder meer ingezet voor structurele hervormingen en voor gezondheidszaken en onderwijs. Maar alleen dan als de aanpassingen structureel zijn, geïnvesteerd worden in concrete projecten en er maatregelen worden getroffen tegen eventuele corruptiepraktijken en privatisering van diensten van de overheid. De Wereldbank behoort tot de aangesloten landen. De VS is de grootste aandeelhouder.  

Wie is Zijlstra?

Zijlstra is een zoon van een politierechercheur uit het Friese Oosterwolde en studeerde sociologie en marketing. Hij staat bekend als iemand die zich uitspreekt, Heerlijk helder Halbe, wordt hij binnen de VVD genoemd. Zijlstra werd in 1994 lid van de partij door toedoen van Fris Bolkestein, zijn grote voorbeeld.

Hij startte als ondernemer en deed dat niet onverdienstelijk. Hij werkte onder meer voor multinational Shell en reisde daarvoor de hele wereld rond. Zijn politieke loopbaan kreeg vorm toen hij raadslid werd in Utrecht. De keuze voor ofwel de zakenwereld of het bedrijfsleven werd genomen toen hij in op de kieslijst voor de VVD terecht kwam en in 2010 werd benoemd tot staatssecretaris van Onderwijs en Cultuur (oktober 2010 tot en met november 2012, kabinet Rutte I). Na de val van kabinet Rutte I werd hij fractievoorzitter (november 2012 tot en met maart 2017). Volgens de Volkskrant ‘leek de VVD-fractievoorzitter soms uitgeput door zijn enorme takenpakket’. 

Rutte ziet kans druk uit te oefenen

Frank Heemskerk (PvdA) is momenteel de bewindvoerder bij de Wereldbank, maar die stapt op. De functie is niet zomaar vergeven want er is veel gemopper. “Bij de VVD mag je liegen en bedriegen en dan krijg je als beloning ook nog een mooi baantje,” becommentarieert Renske Leijten van de SP de geruchten over de benoeming in een eerder artikel in de Volkskrant. CDA-er Buma schuift de verantwoordelijkheid voor de benoeming naar de minister van Financiën. De selectiecommissie zou niet zo heel veel in de melk te brokkelen hebben. Vandaar dat Rutte kans ziet enige druk uit te oefenen op de benoeming. 

Bron: Volkskrant