Koningin Maxima deelt het koekjesrecept van haar moeder

Net als vele anderen is ook onze koningin Maxima aan het bakken geslagen. Ze deelt met ons het recept voor heerlijke Argentijnse koekjes!

In tijden van corona maakt het niet uit of je een ‘gewone’ burger bent, of de Koningin van Nederland. In beide gevallen moet je thuisblijven, vaak je handen wassen, in je elleboog hoesten en je verjaardag in kleine kring thuis vieren.

Voor het koninklijk paar liggen veel werkbezoeken en andere activiteiten stil, maar ze doen net als heel Nederland aan videobellen en Zoom vergaderen. Ook zijn ze erg actief op social media, om op die manier zichtbaar te blijven. Zo werd koningin Máxima afgelopen weekend 49 jaar en ze liet via Instagram weten dat ze verjaardagskoekjes aan het bakken was. Ze deelde zelfs het recept en liet in een fotoreeks zien hoe ze citroenen raspt, het deeg mixt en de bakvormpjes vult.

Dulce de leche

De typische Argentijnse mierzoete alfajores waar onze koningin dol op is worden gemaakt met ‘dulce de leche’. Dulce de leche, ook wel ‘melkzoet’ genoemd, is vergelijkbaar met karamel, maar dan zachter, zoeter en voller van smaak. Het wordt gemaakt van gecondenseerde melk.

Op Instagram was het recept meteen een groot succes. Binnen anderhalf uur werd haar post al 48.000 keer bekeken. De reacties zijn enthousiast. “Dit kan toch alleen in Nederland: de koningin die een bakrecept deelt…geweldig!” schrijft iemand.

 Volgens moeders recept

“Ik ben met alfajores opgegroeid, het zijn mijn lievelingskoekjes! Ik bak ze volgens mijn moeders recept, dat ik graag met jullie deel. Zodat je ze ook thuis kunt bakken!” schreef koningin Máxima. Overigens is Máxima naar eigen zeggen niet echt een keukenprinses. Ze koopt de speciale koekjes dan ook regelmatig bij Melly’s Cookie Bar naast het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Daar worden de alfajores vers gemaakt.

Maar dit keer stond ze dus wel zelf in de keuken en presenteert met trots het resultaat in een feestelijke jurk (zou een koningin tijdens het bakken ook een schort dragen?)

Ingrediënten koekjes:

  • 300 gram maïzena
  • 200 gram bloem
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
  • 2 afgestreken theelepels bakpoeder
  • Het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanillepoeder
  • De geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel cognac

Ingrediënten vulling:

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom. Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg. Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten. Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan twee lepels citroensap toe.

Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm dikte en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter. Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’‫n 2 centimeter afstand van elkaar.

Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, maar niet te veel, anders worden ze te droog en breken ze.

Als de koekjes klaar zijn: uit de oven halen en laten afkoelen. Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar. Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand. Als allerlaatste stap rol je die randen door de geraspte kokos. Daarna zijn de alfajores de dulce de leche klaar om gegeten te worden.

 

 Foto’s: Instagram Koninklijk Huis en RVD