Koningin Máxima 50 jaar!

Hoera! Vanaf maandag 17 mei mag koningin Máxima zich vijftigplusser noemen. Op dat moment gaat ze haar 51ste levensjaar in, en daar is enorm veel aandacht voor. Een aantal lees- en kijktips op een rij.

Máxima komt in ons leven als ze verkering krijgt met Willem-Alexander met wie ze op 2 februari 2002 trouwt. Vanaf dat moment is ze: Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg. Uit het huwelijk worden drie dochters geboren: Amalia, Alexia en Ariane. Tot zover de feiten. Veel mensen noemen haar gewoonweg Máxima en ze blijkt in al die jaren enorm populair. Niet in de laatste plaats omdat ze een charismatische vrouw is die stijlvol gekleed gaat en zowel als koningin als moeder een krachtige persoonlijkheid blijkt.

In de boeken

Als meest gefotografeerde vrouw van Nederland siert ze momenteel menig boekcover. Er verschijnt een flink aantal publicaties over haar leven tot nu toe. Zo brengen ANP en EO-royaltyprogramma Blauw Bloed het boek: ‘Máxima: Glans van Oranje’ uit. Er was al het boek Máxima Zorreguieta. Moederland van journalist Marcia Luyten, en er is het boek ‘Máxima. Meer dan Majesteit’ waarin royalty-journalist Rik Evers aan de hand van tientallen gesprekken, ook met Máxima zelf, uit de doeken doet hoe haar leven eruitziet. Evers volgde de koningin een jaar lang van dichtbij.

Op televisie

Dat deed ook Dionne Stax in het televisieprogramma ‘Dionne dichtbij Máxima’. Zij maakte een reis langs mensen die Máxima hebben gekend en bezocht onder ander Buenos Aires, New York en Brussel. Het programma startte op 10 mei op NPO 1. De eerste uitzending trok al 917.000 kijkers.

De verjaardag van Máxima wordt op zondag 16 mei om 21.25 uur op RTL4 uitgebreid gevierd met een special van RTL Boulevard waar een aantal royalty experts aan meewerken. Er is in deze uitzending naast aandacht voor Máxima ook veel aandacht voor beauty en fashion. Iets waar onze koningin voor veel mensen in uitblinkt door het dragen van haute couture van bekende en beroemde ontwerpers.

De grootste kijkhit zal mogelijk het groot tv-interview worden dat Matthijs van Nieuwkerk met Máxima heeft. Het interview wordt op haar verjaardag, op maandagavond 17 mei om 20.35 op NPO1 uitgezonden.

Een plaatje!

Dat ze een plaatje is weten we natuurlijk allemaal en nu heeft dat zelfs geleid tot haar eigen postzegel, in navolging van Koning Willem-Alexander die dat ook op zijn vijftigste verjaardag ten deel viel. Het postzegelvel ‘Koningin Máxima 50 jaar’ telt vijf zegels. Wat dit velletje zegels zo bijzonder maakt is dat er een afbeelding van een privéfoto bij zit uit het jaar dat ze haar man ontmoette.

En last but not least komt er een vergulde herdenkingsmunt ontworpen door Elles Kloosterman. Zij is een muntontwerper volgens de klassieke traditie. De munt weegt achttien gram en heeft een diameter van dertig millimeter. Op de voorzijde tref je het portret en op de achterzijde een koningsrijkwapen. Het aantal is gelimiteerd en er mag er maximaal één gratis per huishouden worden aangevraagd.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top