Kom maar op met die griep

Heeft die griepprik nou zin of niet? In ieder geval zijn ziekenhuizen beter voorbereid.

Vorig jaar leidde de griepgolf tot overvolle ziekenhuizen en verpleeghuizen. Daarom zetten ziekenhuizen dit jaar bij een griepuitbraak extra personeel en bedden in.

Deze maatregel zou er voor moeten zorgen dat iedereen terecht kan in het ziekenhuis. Vorig jaar was dit met name een probleem in Nijmegen en Arnhem. Vooral ouderen met een lage weerstand werden door de huisarts doorgestuurd. Spoedeisende hulpen in Nijmegen en Arnhem waren zelfs al genoodzaakt om patiënten door te verwijzen naar andere ziekenhuizen in de regio.

Extra personeel en bedden

Het ziekenhuis in Arnhem gaat daarom extra personeel en bedden inzetten voor de toekomstige griepslachtoffers. Een speciaal team gaat elke dag beoordelen hoe de situatie ervoor staat. “Als de stroom acute patiënten groter is dan normaal, gaan we onze extra capaciteit en personeel inzetten. In het uiterste geval kan dit ook leiden tot een tijdelijke opnamestop of het uitstellen van planbare operaties,’’ zegt een woordvoerder in het AD.

Eigen personeel aan de griepprik

Een andere maatregel die wordt getroffen is dat het eigen personeel aangespoord wordt om een griepprik te halen. Iets wat nu niet veel wordt gedaan. Gemiddeld haalt zo’n vijf procent van het personeel een griepprik. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) totaal onbegrijpelijk. Vandaar dat er deze week een landelijke vaccinatiecampagne van start is gegaan om medewerkers over te halen om toch die prik te gaan halen.

Veel discussie

Over het nut van de griepprik is ieder jaar veel discussie. In Trouw zegt verpleegkundige Henrieke Westbroek: “veel collega’s zien er het nut niet van in.” Volgens haar zijn die collega’s ervan overtuigd dat ze zelf de griep niet krijgen dus waarom zouden ze die prik dan nemen? De branchevereniging laat weten dat vorig jaar het ziekteverzuim onder eigen personeel erg hoog was. Dat leidde regelmatig tot een opnamestop. Volgens hen dus juist wel een reden om je te laten inenten.