Koffie: de verschillende soorten op een rij

De grote hoeveelheid verschillende koffiesoorten kan tegenwoordig best overweldigend zijn. Ben je alleen gewone koffie gewend, dan kan het lastig zijn de verschillende soorten uit elkaar te houden en er achter te komen welke smaak jouw voorkeur heeft. Tegenwoordig maak je al die verschillende koffiesoorten met gemak thuis, bijvoorbeeld met koffiecups.

In dit artikel zetten we drie populaire soorten koffie op een rij en vertellen we hoe ze smaken en hoe ze bereid worden, om het voor jou makkelijker te maken om kennis te maken met een nieuwe, misschien wel favoriete, koffiesoort.

Espresso

Espresso is een echte klassieker. Het is een klein kopje koffie met een sterke, bitterzoete smaak. Het kopje is binnen een paar slokken op. Omdat de smaak zo sterk geconcentreerd is proef je bij deze koffiesoort de koffieboon erg goed. Espresso is altijd zwart, zonder toevoegingen als melk. De meeste koffie is op deze soort gebaseerd. Soms worden aan koffiecapsules met espresso subtiele smaken toegevoegd, zoals donkere chocolade en karamel.

Ristretto

Familie van espresso is de ristretto. Het woord voor deze koffiesoort is afkomstig uit het Italiaans en betekent beperkt, omdat een kopje ristretto nog kleiner is dan espresso en in één slok gedronken kan worden. Hierdoor is hij nog sterker van smaak dan de espresso. De bereidingstijd (of de extractietijd, zoals dit officieel heet), is wel even lang als bij een espresso. Dat geeft de machine tijd om veel smaak aan het beetje water dat wordt gebruikt af te geven. Het is de perfecte koffie wanneer je van sterke smaken houdt.

Lungo

Is zo’n klein sterk bakkie niet jouw smaak, dan kun je voor de lungo kiezen. Zoals de naam al verraad is dit een kopje koffie waar je langer mee bezig bent. Bij de lungo wordt er evenveel gemalen koffie gebruikt als bij de bereiding van een espresso, maar bijna twee keer zoveel water. Toch heeft de lungo een rijke smaak. De bereidingstijd is namelijk langer, waardoor de koffie veel tijd heeft zijn smaak aan het water mee te geven.

Koffiecups

Met een goede koffiemachine in huis maak je deze lekkere koffiesoorten met gemak in eigen keuken. Zo hoef je jouw favoriet nooit te missen. Nespresso cups kopen kan tegenwoordig ook gemakkelijk online. Er bestaan ook cups voor je Nespresso-apparaat die 100% biologisch afbreekbaar zijn, bijvoorbeeld die van De Koffiejongens. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je nooit op het verkeerde moment zonder koffie komt te zitten, kun je bij hen zelfs een abonnement op koffie nemen. Dan worden je favoriete koffiecups bij jou thuis in de brievenbus bezorgd.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top